Најновије

СТРАНИ АМБАСАДОР ПОСТАО ЧЛАН ВЛАДЕ: Украјина у туђим институцијама

Украјина послала у Варшаву новог амбасадора, који је наследио Андрија Дешчицу, по многима неформалног члана кабинета Матеуша Моравјецког.

Украјина (Фото: Амбасада Украјине у Сарајеву)

Нови украјински амбасадор у Пољској Васил Зварих пре неколико недеља и званично је започео своју дипломатску мисију. Попут свог претходника у Варшави Андрија Дешчице и Андрија Мелника, доскорашњег украјинског амбасадора у Берлину, Зварих припада утицајном „дипломатском” лобију са Лавовског универзитета, иначе једном од утицајнијих у редовима постмајданских евроатлантских влада у Кијеву. Зварих неће имати нимало лак дипломатски задатак да додатно унапређује везе с Пољском након готово осмогодишње мисије веома активног Дешчице, коме је, иначе, пољски председник Анджеј Дуда уручио високо одликовање за заслуге у развоју билатералних односа.

Добри познаваоци унутрашњих прилика у влади премијера Матеуша Моравјецког сматрају да је доскорашњи украјински амбасадор у Варшави у јеку рата постао и њен „неформални члан”, с обзиром на интензитет својих дипломатских веза и медијску присутност. У том погледу, дипломатска мисија Дешчице у потпуности одудара од неславног амбасадорског мандата његовог колеге Мелника у Немачкој, који је изазвао озбиљан спољнополитички инцидент и по хитној процедури био опозван из Берлина. Мелник је крајем јуна изазвао скандал изјавом о Степану Бандери, негирајући да је овај вођа украјинских националиста за време Другог светског рата био одговоран за ратне злочине над Јеврејима и Пољацима. Политичка и интелектуална јавност у Пољској, иначе у потпуности проукрајински опредељена од почетка рата, с великом узнемиреношћу примила је Мелникове поруке о масовним прогонима Украјинаца у међуратној Пољској, „која је, такође, за Украјинце била исти непријатељ као нацистичка Немачка и СССР”.

Ова ситуација представљала је први озбиљнији дипломатски испит за украјинског амбасадора Звариха у Пољској. Након хитне одлуке украјинске стране о повлачењу Мелника из Немачке, али и његовом именовању за заменика министра спољних послова, Зварих је јавно подржао изјаву пољског шефа дипломатије Збигњева Рауа у којој је захвалио украјинском колеги Дмитру Кулеби „за брзу интервенцију”. Рау је, поред тога, оценио да „Пољска и Украјина заједно морају да се суоче како с покушајима провокација тако и с недостатком разборитости и одговорности”, што је умногоме одударало од врло оштрих оцена пољског председника Анджеја Дуде о „етничком чишћењу Пољака у Волинији током четрдесетих година”. Увиђајући значај дипломатског скандала, украјинска страна иницирала је ново обраћање Мелника пољској страни. Овога пута Мелник се обратио „пољским пријатељима” у покајничком тону „у знак сећања на све пољске жртве током Другог светског рата, током тиранске владавине нациста и Совјета”. Овај дипломата посебно је истакао да нико неће моћи да створи раздор између Пољака и Украјинаца и рекао да „ретроспективно жали због својих ранијих емотивних изјава”.

Пратећи смернице своје владе у најновијим догађајима, амбасадор Зварих је поред Пјотра Глинског, потпредседника владе Пољске и министра културе, присуствовао отварању изложбе пољског наоружања. На изложби у Музеју војске Пољске представљено је, поред историјског, и савремено наоружање које је Пољска испоручила Украјини током ове године. Један од значајнијих задатака за украјинског амбасадора у Варшави односи се на наставак сарадње с пољском страном поводом хуманитарних послова. У последњих неколико недеља број украјинских избеглица у Пољској смањио се за око 100.000 и тренутно износи око 1,9 милиона људи. Међутим, и даље дневно у Пољску пристиже око 25.000 избеглица, док је 30.000 оних који се враћају у Украјину или одлазе у друге земље. Зварих је већ имао састанке са амбасадорима САД, Велике Британије, Канаде и других земаља НАТО-а које су и најактивније у пружању војне и финансијске подршке Украјини. Овог дипломату очекују и разговори у пољским привредним форумима, у којима ће се детаљније операционализовати део планова ЕУ о послератној обнови Украјине.

Након готово пет месеци од почетка рата, Пољска и Украјина успоставиле су врло висок и интензиван ниво сарадње, а званична Варшава представља кључног лобисту за украјинске интересе у економским и политичким форумима ЕУ. Поред тога, обе државе су, од почетка године, значајније развиле односе са САД и Великом Британијом, док су углавном сагласне у критикама потеза немачке владе према ратним збивањима у Украјини. У том погледу, и пољска влада, и амбасадор Зварих с пажњом ће пропратити долазак високопозиционираног дипломате Томаса Багера као новог немачког амбасадора у Варшави.

О убиству пољског ММА борца у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА