Најновије

МИШЉЕЊЕ ГРАЂАНА БАЛКАНА: Ко иде у добром, а ко у лошем правцу?

Међу земљама западног Балкана најзадовољнији правцем у коме иде њихова земља су грађани Србије, показује истраживање Међународног републиканског института (ИРИ).

Западни Балкан (Фото: Јутјуб)

Према истраживању спроведеном ове године 57 процената становника Србије сматра да земља иде у добром правцу, док је пре две године то мислили 53 одсто испитаника, преноси Блиц.

Према ИРИ-јевој анкети, чак 85 одсто грађана Босне и Херцеговине мисли да та држава иде у лошем правцу, у Северној Македонији такво мишљење има 75 процената испитаника а у Црној Гори 45 одсто грађана.

Истраживање показује да 45 процената младих у Србији види своју будућност и перспективу у земљи, а 47 одсто њих сматра да је нема, али је то много бољи резултат него у претходном истраживању спроведеном 2020. године, када је свега 34 процената младих имало оптимистичан став према својој будућности у Србији, а 54 одсто мислило супротно.

На питање шта је Србији сада најпотребније, 58 процената испитаника сматра да су то стабилност и континуитет, док 38 одсто њих оцењује да су земљи потребне промене.

На питање ком политичару највише верују 38 одсто грађана Србије је одговорило Александру Вучићу, а међу првих пет политичара су још Ивица Дачић, Ана Брнабић, Драган Ђилас и Мариника Тепић, док је 40 процената испитаника одговорило да не верује ни једном.

Према истраживању ИРИ-ја, међу институцијама се највише и даље верује Војсци Србије (43 процента), затим председнику државе (37 одсто), Српској православној цркви (36 одсто) и полицији (25 процената).

Чак 58 процената грађана Србије сматра да нам је Русија најнаклоњенија страна држава, 48 одсто то мисли за Кину, а следе Северна Македонија, БиХ, такозвано Косово, Немачка, Црна Гора и Турска.

О новој провокацији Приштине прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА