Најновије

Већином гласова Влада Црне Горе усвојила Темељни уговор са СПЦ

Влада Црне Горе на вишесатној седници усвојила је Темељни уговор са СПЦ. Од 18 присутних министара, 13 је гласало за.

Подгорица (Фото: Јутјуб)

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић је, без обзира на приговоре о квалификованој већини, прогласио да је тачка усвојена, и рекао да постоји могућност да се гласање понови на наредној седници за седам дана или електронски због чланова владе који су били одсутни.

Премијер Абазовић је рекао да би волео да се питање може оставити за јесен, а доћи до консензуса око питања која се тичу правосуђа.

"Показујемо данас инклузивност и побједа је кад људи различитих политичких профилација воде дијалог. Не гледајте кроз материјално, него да сви будемо сјутра поноси што смо дали допринос да се људи различитих религијских опредјељења помире", поручио је Абазовић.

Како је додао, једино грађанска Црна Гора може да опстане.

Абазовић је раније током расправе рекао да овај уговор не ствара државу у држави и да јеу складу са Уставом Црне Горе. Рекао је да је пред свим партијама које су подржале његову мањинску владу био и споразум који је укључивао и уговор са СПЦ, и да то питање треба решити што пре како би Црна Гора наставила свој европски пут.

Министар правде Црне Горе Марко Ковач је оценио да је 95 одсто одредби овог уговора уподобљено текстовима уговора са осталим верским заједницама, да је потпуно усаглашен са Уставом и законима Црне Горе, као и да су све замерке које су се чуле претходних дана биле више засноване на политичким интересима него на правним аргументима.

Коњевић и Кривокапић најжешћи критичари текста Уговора

Критике теста Уговора и захтев да се његово освајање одложи до јесени, изнели су потпредседник владе ии министар одбране Рашко Коњевић и министар спољних послова Ранко Кривокапић.

Коњевић, позивајући се и на оцене невладиног сектора, спорним сматра назив Темељни у наслову овог уговора, јер се не потписује са државом, како је то било са римокатоличком црквом, односно државом Ватикан, и забрињавајућим сматра одредбе текста о јавно-правним овлашћењима Српске православне цркве у Црној Гори.

Зато је и предложио да се усвајање уговора одложи и да се детаљно размотре његове одредбе.

"Ако нешто у Уговору није у складу са законом, важиће закон. Али смо ми у обавези када усвајамо уговор да он буде у складу са правним ситемом, наводи Коњевић.

За министра спољних послова, Ранка Кривокапића, важно је прецизирати са ким се склапа уговор - да ли са четири епархије Српске православне цркве у Црној Гори, или са Синодом, који у Црној Гори није регистрован, па представља инострани субјект, а то је онда, оцењује, међународни уговор.

Црногорски премијер најважнијим сматра управо чињеницу да Влада ниједним уговором не може поништити устав и законодавство Црне Горе, и наглашава да ће све верске заједнице регистроване у министарству правде имати исти третман, као и да је интерес Црне Горе да се питање односа државе и Српске православне цркве, коначно реши.

Темељни уговор данас на дневном реду Владе, протестује група грађана

Црногорски премијер Дритан Абазовић поручио је да ће се Темељни уговор данас наћи на дневном реду Владе и додао да не види потребу за одлагањем гласања.

"Темељни уговор за грађане Црне Горе није најприоритетнија ствар, нити је најважније питање. Ако мислимо да Црну Гору гурамо ка Европској унији онда не треба да је поларизујемо", рекао је Абазовић за Дневник РТЦГ.

Како је навео, Темељни уговор је "једна редовна активност Владе", која ће се данас наћи на дневном реду.

Премијер ће, како је Абазовић најавио, одлучити да ли ће се гласати данас или ће "евентуално, уколико буду одсутни неки министри, то завршити на некој електронској седници".

Абазовић је поручио грађанима да Темељни уговор није никакво стварање државе у држави.

Каже и да је Темељни уговор само у Црној Гори тема, те објашњава да односи верске заједнице и државе постоје у свим другим уређеним државама и да ће тако и Црна Гора исто право дати свим верским заједницама које су регистроване.

Почео протест испред Владе ЦГ због Темељног уговора

Група грађана окупила се данас испред зграде Владе Црне Горе у знак протеста због најављеног потписивања Темељног уговора између државе и Српске православне цркве (СПЦ), преноси РТЦГ. Седница би требало да почне у подне, преноси РТЦГ.

У Подгорици су и протеклих дана одржавани протести против потписивања Темељног уговора са СПЦ, а учесници протеста сматрају да уговор значи прекрајање историје Црне Горе. На фотографијама репортера РТЦГ види се да су испред Владе Црне Горе, парламента и зграде Председника постављене заштитне ограде.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА