Најновије

ШОЛЦ ХВАЛИ НАВАЉНОГ: ''Вратио се у Русију да би се борио за демократију''

Немачки канцелар Олаф Шолц изнео је данас похвале на рачун руског опозиционог политичара Алексеја Наваљног који је у затвору и осудио руско ограничавање слободе говора, јавио је Ројтерс, подсетивши да је пре две године покушано тровање Наваљног совјетским нервним агенсом.

Алексеј Наваљни (Фото: Фејсбук)

У видео поруци, Шолц је навео да је разговарао са Наваљним 2020. године, док се опорављао у болници у Берлину после тровања, и да је тада увидео да је реч о „храбром човеку који жели да се врати у Русију да би се борио за демократију, слободу и владавину права”.

По повратку у земљу, Наваљни, најгласнији критичар Кремља, проглашен је кривим на суђењу за финансијску превару, по оптужбама које његове присталице називају измишљеним, наводи британска агенција.

Првобитно је због кршења услова кауције, док је био у болници у Немачкој, где је лечен од тровања, осуђен на три и по године затвора.

„Рат који је Русија започела против Украјине је рат који има последице и по Русију”, поручио је Шолц, јавља Танјуг.

Он је навео да су „слобода и демократија већ раније биле угрожене” у Русији, али да је слобода изражавања сада „много више угрожена и да се велики број људи плаши да каже своје мишљење”.

Зато је толико важно да се сетимо Наваљног, јер се бори за своје уверење да се „најбоље живи у демократији и правној држави”, додао је Шолц.

Наваљни тренутно служи затворску казну од 11 година и шест месеци након што је проглашен кривим за кршење условног отпуста, превару и непоштовање суда, преноси Ројтерс.

Он тврди да су све оптужбе измишљене као изговор да се затвори и осујете његове политичке амбиције.

Наваљни се вратио у Русију 2021. године из Немачке где је лечен од онога, за шта су западни лабораторијски тестови показали да је био покушај да се отрује совјетским нервни агенсом, док Москва негира да је покушала да га убије, наводи британска агенција.

О масовном тровању руске војске на фронту прочитајте ОВДЕ,

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА