Најновије

КОЛИКО СМО НАОРУЖАНИ: Шта каже званична статистика, а шта истраживања?

Након масакра на Цетињу, у којем је нападач убио десеторо људи, црногорски МУП саопштава да оружје поседује 67.545 грађана – односно да је сваки девети становник наоружан. Незваничне процене од раније указују и на то да у Црној Гори на један легално пријављен комад дође барем још један нелегалан. На интернету се појавило истраживање наводно најнаоружанијих држава по глави становника. Показује да треће место деле Црна Гора и Србија, одмах иза САД и Јемена. Званична статистика ипак каже другачије.

Пушка (Фото: Pixabay)

Истраживање које је узнемирило и регион и Србију, а које нашу земљу сврстава у сам врх најнаоружанијих земаља света је, тврде саговорници РТС-а, нетачно.

Према подацима наведеним у том истраживању из 2017. године, Србија има 39,1 комад оружја по глави становника, што је, кажу, потпуно нетачно. Образлажу и да институт који је то објавио, између осталог, није јасно разграничио број легалних од броја нелегалних комада наоружања.

"У Србији тренутно има око 900.000 комада легалног наоружања и оно се налази у поседу грађана. Имамо регистрованих 580.000 легалних власника и онда када то ставимо под рачун дође овако – ми имамо 12,6 одсто наоружаних Срба или имамо седам комада оружја на 100 становника. Са тим статистикама које су легалне и јавне и доступне ми смо претпоследњи у региону, иза нас је само Северна Македонија", наводи Зорица Суботић из Националне асоцијације за оружје Србије, чланица Управног одбора.

Србија има јасно уређен и јавно доступан регистар власника наоружања, док нпр. Немачка, подсећају упућени, нема тачан број легално наоружаних људи. Од 2015. Србија пооштрава законске процедуре за поседовање и набавку оружја. То је, кажу, утицало и на смањене за око 300.000 комада, са даљом тенденцијом пада.

"Доста су сложене процедуре, пре свега особа која жели да поседује оружје не сме бити кривично гоњена и кажњевана, такође мора имати здравствени лекарски преглед. Особа која жели да поседује оружје, важно је да прође безбедносну проверу од надлежног органа унутрашњег послова. Свакако и да има одговарајуће услове за држање тог оружја и мора да поседује уверење да је обучена за руковање ватреним оружјем. Оно што је нови закон донео је што је добро, а то је здравствени преглед, мора да се обнавља на сваких пет година ко жели да поседује оружје", истиче проф. др Владимир Баровић, експерт за безбедносна питања.

Стручњаци упозоравају да строжи закони и забрана грађанима да легално поседују оружје, може довести до повећаног броја нелегалног наоружања. Проблеме свим земљама прави улазак у траг нелегалном наоружању. За његов број користи се термин "мрачна цифра".

"МУП је кроз последњих десетак година изјављивао да се ту ради о 60.000 комада оружја, па онда дошли до 120.000, па после тога је престао да се изјашњава шта они процењују да је у питању код нас цифра која се односи на нелегално оружје", додаје Суботићева.

Питање колико грађани поседују личног оружја увек је актуелно после трагичних догађаја. Неколико узастопних масовних убистава ту тему покренуло је и у САД. Тако је Сенат изгласао закон о контроли оружја – један од најзначајнијих о ватреном оружју у последњих 30 година.

Предвиђа строже провере купаца млађих од 21 године и финансирање програма за побољшање менталног здравља и безбедности у школама у вредности од 15 милијарди долара.

О проблему који чека Србију прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА