Најновије

Које странке у Скупштини Србије подржавају а које су за забрану предстојећег Европрајда?

Странка слободе и правде, Не давимо Београд, Заједно и Демократска странка подржавају одржавање предстојећег Европрајда у Београду, у септембру, речено је Данасу у тим политичким организацијама.

Фото: Јутјуб

Саговорници Данаса сагласни су да Устав Србије свим грађанима гарантује једнака права, односно осуђују оне друштвено политичке актере који би да се забрани свака манофестација и јавни говор о дискриминацији са којом се људи другачије сексуалности у Србији суочавају.

Међу онима који се у таквим дискриминаторским ставовима у парламенту истичу су Двери, Заветници, Нова Демократска странка Србије, а по релативизацији и нејасном ставу, у овај кош може се ставити и Народна странка.

Наиме, иако Вук Јеремић, председник Народне странке каже да нема ништа против ЛГБТ заједнице, ипак изражава противљење одржавању Еуропрајд, све време истичући да је председник Србије, Александар Вучић „одговоран“ јер се та међународна манифестација одржава у Београду.

Неизоставна су и изражавања става да се противи легализацији истополних заједница као и да припадници ЛГБТ заједнице стекну права за усвајање деце.

У последњем јавном наступу, Вук Јеремић је, према оценама дела јавности, стигматизовао геј популацију, истичући да Еуропрајд не би требало да се одржи због епидемије такозваних мајмунских богиња.

Александар Јовановић Ћута истиче за Данас да се залаже за иста права свих грађана, без обзира на различитост како је и прописано Уставом и законима Србије.

– Ако ме питате да ли подржавам Еуропрајд, само ово имам да кажем – иста права за све грађане – истиче наш саговорник.

– Странка слободе и правде сматра да сваки грађанин који мисли да му је угрожено или ускраћено било које право има право да шетњом или на било који други, миран начин изрази свој протест – каже за Данас Мила Поповић, председница одборничке групе „Уједињени“ у Скупштини града Београда.

У складу са тим, додаје она, мислимо да Еуропрајд не треба забранити, а држава има обавезу да обезбеди да читав догађај прође без било каквог насиља и непријатности, по организаторе и учеснике.

– За наше друштво би било много боље да се толеранцијом и поштовањем различитости, које никога не угожавају, бавимо свакога дана у години, а не само овај један дан. Само такав приступ може начинити неке озбиљне помаке када је у питању потреба да ЛГБТ популацији омогућимо да реше бројне проблеме са којима се свакодневно суочавају. Ниједан грађанин Србије не може да има мање права само због својих опредељења или својстава – закључује наша саговорница.

Према речима Биљане Ђорђевић из Не давимо Београда, Као и сваке године та организација подржава и учествује на Прајду, а, овога пута, напомиње, заједно са нашим колегама и колегиницама широм Европе.

– Питање права ЛГБТИ особа за нас је питање универзалних права свих грађана да славе, протестују, шетају и раде шта год они мисле да је потребно како би скренули пажњу на своје проблеме или славили своје важне датуме. Као зелено-лева организација нама је јако важно да истакнемо и социјални карактер борбе за једнаку плату, против дискриминације, за остваривање социјалних права и да пружимо подршку за оснивање сигурне куће у Београду за припаднике ове угрожене групе – каже наша саговорница.

Она изражава задовољство зато што ће нам за време Еуропрајда у посети Не давимо Београд бити велики број европских посланика Зелених са којима тај покрет има дугогодишњу сарадњу.

– Биће ово прилика да разговарамо и о другим важним темама и идејама које делимо, као што је унапређење животне средине и смањење загађења, енергетска ефикасност и правична транзиција ка одрживим изворима енергије, затим смањење економских неједнакости у нашој земљи и тако даље – каже Ђорђевић.

Према речима Драгане Ракић, потпредседнице Демократске странке, став овог посланичког клуба поводом одржавања Еуропрајда је јасан – нема расправе на тему у којој мери и у ком обиму треба да се поштује Устав.

– Устав Републике Србије забрањује сваки вид дискриминације и гарантује право на слободу окупљања свих грађана, па тако и члановима ЛГБТ популације. Свако ко сматра да су му ускраћена права има право да мирно протестује и исказује своје ставове. Демократе су се увек бориле за поштоваје људских и мањинских права и слобода. До сада смо подржавали организацију сваке параде поноса, тако ће бити и ове године – закључује наша саговорница.

Милетић: Не верујем да су екстремни кругови повезани са влашћу

Парламентарна десница користи говор мржње према припадницима ЛГБТ заједнице. То је дефинисано чланом 11 Закона о забрани дискриминације где је такав говор дефинисан као “изражавање идеја, информација или мишљења којима се подстиче дискриминација” – рекао је недавно за Данас Горан Милетић, координатор „ЕуроПрајда 2022“ и директор Цивил рајт дифендерса.

Милетић је истакао да не делује да су екстремни кругови повезани са властима, али и да је свакако веома јасна подршка Прајду и Еуропрајду увек нешто што недостаје и чега мора бити у једном пристојном друштву.

– Нејасно је како било која демократска власт може бити на било који начин протв мирног јавног скупа једне од најдискриминисанијих група у друштву – каже Горан Милетић.

Како додаје, десничари у својим изјавама захтевају другачији и лошији третман грађана који припадају ЛГБТ заједници, као и да је то суштина.

– Наравно да је ово апсолутно кажњиво, али не верујем да може водити ка насиљу у пракси – истиче Милетић.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА