Најновије

УГЛЕДНИ АМЕРИЧКИ ЛИСТ: Велика грешка Зеленског у вези са Кримом

Ако би Кијев успео да заузме Крим војним путем и тамо започне дерусификацију, онда би администрација украјинског председника Володимира Зеленског наишла на отпор локалног становништва, пише колумниста Џејми Детмер у чланку за амерички лист Политико.

Владимир Зеленски (Фото: Јутјуб)

Детмер је прокоментарисао изјаву Зеленског о заузимању Крима и видео грешку у томе. Према његовим речима, украјински лидер неће заузети полуострво због отпора политици дерусификације. Новинар из САД је подсетио да се након почетка специјалне операције у Украјини укидају топоними руског порекла и демонтирају споменици у част совјетских и руских личности.

Осим тога, Кијев је искључио руски језик и књижевност из школског програма. Прошлог јуна, Врховна рада је подржала иницијативу за забрану увоза и дистрибуције руских књига у земљи.

„У свом говору на Дан независности прошле недеље, Зеленски је обећао да ће украјинска војска заузети Крим. Али ако дође тај дан, како ће Кијев приступити дерусификацији? Да ли ће и даље инсистирати на употреби украјинског језика у већини аспеката јавног живота на полуострву где 65 одсто становништва чине Руси?“ помислио је новинар.

Зеленски је 24. августа обећао да ће вратити Крим на било који начин и без консултација са партнерским земљама. Он је нагласио да је Кијеву сваког дана потребно све више западног оружја да би се супротставио Москви.

Окупљање страних војника у Русији погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА