Најновије

КРВАВЕ ДИВЕРЗИЈЕ КИЈЕВА У ЛУГАНСКУ: Украјинци активирали своје терористе на територијама под руском управом

Линија раздвајања на источном фронту Украјине у петак се није померала иако су обе стране артиљерјом нападале непријатељске положаје. Кијев је активирао своје терористи који су постављали експлозиве далеко од фронта не само да се освете онима који нису лојални украјинским властима, већ и да заплаше тамошње становништво.

Фото: Јутјуб

У петак пре подне погинуо је Сергеј Горенко, генерални тужилац Луганске народне републике и његова заменица. У кабинету Горенка у центру Луганска је била подметнута експлозивна направа. Како су терористи ушли у просторије тужилаштва треба тек да се утврди.

У Запорошкој области погинуо је Олег Бојко, заменик председника града Берђанска и његова супруга Људмила. Терористи су убили брачни пар јер је Људмила руководила припремом референдума за припајање Русији.

Украјинска артиљерија је погодила зграду администрације Херсонске области. Пало је више граната и у центар Херсона. Погинула је једна особа, а 13 је рањено. У Херсонској области су оповргли да су Украјинске јединице направиле продор са севера.

- Један од приоритетних праваца напада украјинске војске је место Красни Лиман одакле би могли да организују нападе на Луганску народну републику - казао је Денис Пушилин, председник Доњецке народне републике. Он није искључио могућност напада украјинске војске и на град Угљедар који је иначе добро брањен.

Украјинска војска гађа америчким вишецевним бацачима "хајмерс" зграде знајући да ће тамо да страдају и цивили. Њима координате дају Американци и Британци у онлајн-режиму. Ради се о сателитским снимцима, а Американци осим тога у Црном мору изнад неутралних вода, имају све ово време шпијунске авионе.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је јуче да је украјински контранапад на руске трупе био веома ефикасан, али је и упозорио да су потребни "дугорочни напори", пошто "ово није почетак краја рата". А Вашингтон је поручио да Украјини шаље нову војну помоћ, овога пута у вредности од 600 милиона долара која укључује наоружање, миницију и војну опрему.

Министарство одбране Русије саопштило је да су ракетама погођени у Николајевској области штаб и база украјинских снага за припрему специјалне "Операције Југ". И у другим областима Украјине где су биле окупљене украјинске снаге била је активна руска авијација. Из Министарства одбране тврде да су у минула 24 сата ликвидирали више од 400 украјинских војника.

Сједињене Америчке Државе ставиле су чеченског лидера Рамзана Кадирова на листу санкција, саопштило је америчко министарство финансија. Осим Кадирова, САД су ставиле на црну листу и његову супругу Медни Кадирову, децу Ајшат, Кадижат и Табарик. Председник Чеченије Рамзан Кадиров са подсмехом је дочекао ову информацију и иронично питао зашто нису на списак санкција стављена и његова малолетна деца.

Вест да ће у приватним руским војним компанијама ратовати у Украјини и добровољци-затвореници изазвала је у Москви различите коментаре. Власник компаније "Конкорд" Јевгениј Пригожин казао је да сви они који су против тога да затвореници ратују у приватним војним компанијама у Украјини, на фронт пошаљу своју децу.

ИСКЉУЧЕЊЕ

Руска Федерација од јуче више није чланица Европске конвенције о људским правима, у складу са Резолуцијом Савета Европе, саопштено је из Европског суда за људска права.Резолуција о престанку чланства Русије у Савету Европе усвојена је у Савету министара 16. марта. Иначе, пред Европским судом се тренутно налази 17.450 представки против Руске Федерације.

МАСОВНА ГРОБНИЦА У ИЗЈУМУ

Украјинска полиција тврди да је више од 440 тела пронађено у масовној гробници у граду Изјуму, на североистоку земље, који је Украјина вратила под своју контролу, као и да су неке жртве убијене у гранатирању и ваздушним ударима. Британска агенција Ројтерс наводи да нису могли да провере ове тврдње из других извора. О гробници у Изјуму први је рекао украјински председник Зеленски, који је посетио украјинске трупе у овом граду. Руске снаге су прошле недеље напустиле Изјум. Локални шеф полиције Игор Клименко је саопштио да су "већина људи који су закопани у масовној гробници цивили".

Украјинска војска је ударила у центар Херсона. Пријављено је да су нацисти користили америчке ракете ХИМАРС. Узнемирујуће снимке са лица места можете погледати ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА