Најновије

ПОЧЕЛО ЈЕ: Прве европске земље забраниле улазак Русима

Три балтичке државе које се граниче са Русијом затвориле су данас своје границе за већину држављана Руске Федерације као одговор на широку јавну подршку руској специјалној војној операцији у Украјини.

Руски пасош (Фото: РИА Новости)

Одлуку су раније овог месеца донели премијери Литваније, Летоније, Естоније и Пољске. Руска ексклава Каљининград, на обали Балтичког мора, граничи се са Литванијом и Пољском.

Балтичке земље су саопштиле да ће овим потезом заштитити безбедност три чланице ЕУ, пренио је АП.

Министарство спољних послова Литваније саопштило је да је од поноћи 11 држављана Русије заустављено при покушају преласка границе. Већина је желела да уђе копном из Каљининграда или суседне Бјелорусије. Нема извештаја о инцидентима.

Пољска је раније усвојила низ рестрикција за путнике из Русије, али данас нема индикација да су уведене додатне мере, иако је у споразуму између четири државе прецизирано да мере данас ступају на снагу.

Према новим одредбама, Руси који желе да путују у балтичке земље као туристи или због посла, спорта или културе - неће моћи да уђу, чак и ако имају валидне визе за Шенгенску зону, у којој нема провера.

Постоје изузеци за путовања из хуманитарних разлога, руске дисиденте, дипломате у активној служби, запослене у транспорту, чланове породица грађана из ЕУ и Русе који имају дозволе за боравак или дугорочне националне визе земаља из Шенгенске зоне.

О стању на фронту у Донбасу прочитајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА