Најновије

ЧЕСИ ПРОТИВ ЕУ И НАТО Око 100.000 људи у Прагу на протестима, траже војну неутралност и гас од Русије (ФОТО/ВИДЕО)

Око 100.000 људи изашло је данас на улице Прага да протестује против владе, тражећи од владајуће коалиције да уради више по питању контроле повећања цена енергената, а такође су дигли глас и против Европске уније и НАТО.

Протести у Чешкој. (Фото: Принтскрин)

Организатори демонстрација, који долазе из бројних десничарских група, затим, мањих група, међу којима је и Комунистичка партија, рекли су да Чешка треба да буде војно неутрална и да треба да обезбеди директне контакте са добављачима гаса, укључујући и Русију, пренео је Ројтерс.

Полиција је саопштила да је око поднева било око 70.000 демонстраната, а медији су објавили касније већу бројку.

"Циљ наших протеста је захтев за променама, желимо да се реши питање цена енергената, посебно струје и гаса, јер ако се не реши, то ће уништити нашу економију ове јесени", рекао је један од организатора Јиржи Хавел за сајт иДНЕС.цз.

Премијер Петр Фијала, који води коалицију сачињену од пет партија, рекао је за "ЦТК њуз" да демонстрантима у срцу нису били најбољи интереси за државу.

"Демонстрације на тргу Венцеслас су сазвале снаге које су проруске, блиске екстремним ставовима и раде против интереса Чешке", казао је Фијала.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА