Најновије

ПУТИНОВО ИСТОРИЈСКО ОБРАЋАЊЕ: Церемонија присаједињења четири области (ВИДЕО)

Председник Русије Владимир Путин држи у Кремљу говор током церемоније потписивања споразума о уједињењу Луганске и Доњецке Народне Републике (ЛНР и ДНР), Херсонске и Запорошке области с Русијом.

Владимир Путин (Фото: Kremlin.ru)

Руски председник се, у оквиру свечаности која је почела у 14 часова, састао с лидерима ослобођених територија, а потом започео свој историјски говор о присаједињењу нових територија Русији.

"Право на самоопредељење је неотуђиво право Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области, које је потврђено и 1. чланом Повеље Уједињених нација", рекао је Путин. 

Председник Русије је рекао да се нада да ће Федерална скупштина подржати законе о уједињењу нових територија с Руском Федерацијом.

"Владајући кругови Запада одбацили су маске и показали каква је њихова истинска природа. Кијев је дужан да се с поштовањем односи према избору ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области, само то може бити пут ка миру", изјавио је Путин.

Путин је позвао кијевски режим да под хитно обустави ватру, која се распламсава још од 2014. године и да се врати за преговарачки сто.

Према речима руског председника, судбина житеља ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области је заједничка.

Путин је током обраћања замолио званице да минутом ћутања одају почаст свим жртвама у Донбасу.

Русија признала Херсонску и Запорошку област

Путин је касно синоћ потписао указ којим је Русија признала Херсонску и Запорошку област као независне територије. Територије Доњецке и Луганске Народне Републике су, како је рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, припојене у границама из 2014. године, односно у границама у којима је Русија у фебруару ове године признала независност тих територија.

Референдуми о уласку ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области у састав Русије одржани су од 23. до 27. септембра. На основу 100 одсто обрађеног материјала у ДНР је за уједињење с Русијом гласало 99,23 одсто грађана, у ЛНР 98,42 одсто, у Херсонској области 87,05 одсто, а у Запорошкој области 93,11 одсто.

Путин је прошле седмице рекао да ће подржати одлуку житеља Донбаса, Запорошке и Херсонске области. Украјина не признаје резултате референдума.

О стању у Красном Лиману прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика/РИА Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА