Најновије

Адвокат Иван Нинић: Истина о злочину у кафићу Панда нанела би Вучићу политички губитак

Адвокат Иван Нинић изјавио је да председник Србије Александар Вучић неће ништа предузети како би се открили налогодавци, организатори и извршиоци злочина у пећком кафићу "Панда", јер би због тога у политичком смислу могао да буде на губитку.

Нинић је казао да је Вучић шест година одбијао да прими на разговор родитеље убијене деце, који су тражили од председника да им саопшти све детаље с којима располаже о масакру у пећком кафићу, а који се догодио 14. децембра 1998. године.

„Вучић све време неће да прими родитеље на разговор, јер од тога може да има политичку штету и мислим да он сада, пролонгирањем, тражи адекватну комуникациону стратегију. То подразумева да протоколарно обави разговор, који му уопште није пријатан, а да суштински ништа не предузме и да свакако у политичком смислу не буде на губитку“, оценио је адвокат.

Нинић подсећа да, када је Вучић 2013. године изјавио да иза убиства у „Панди“ не стоје Албанци, „тада се грчевито борио за све полуге власти и његова позиција и утицај нису били ни приближни овој количини власти коју данас има“.

„Тада је, лукаво и перфидно, требало послати потпуно другачије сигнале и домаћој и међународној јавности, да су реликти прошлости завршили своје каријере, а данас видимо да то уопште није тако“, објаснио је адвокат.

Према његовим речима, Вучић је створио илузију код породица убијених младића да је он гарант да ће се злочин коначно расветлити.

„И није случајно да је те исте 2013. године реактивирао причу о убиству Славка Ћурувије, тврдњом да га је убила држава“, сматра он.

Нинић наглашава да Вучић на овај начин, са највише функције у држави, узнемирује јавност и омета доказивање, „јер уколико зна ко су налогодавци и извршиоци овог злочина, онда зна зашто десет година нема оптужнице и судског поступка“.

„Верујем да он зна апсолутно све, јер је и формално дуго био координатор служби безбедности и могао је и тада, као што може и сада да тражи извештај о свему што се догодило у ‘Панди’ и након тога. Родитељи све време њега виде као адресу, уместо да то буде тужилаштво. На жалост, не постоји тужилац који би снагом свог интегритета расветлио злочин у Пећи и подигао оптужницу без Вучићевог знања и одобрења“, оценио је Нинић.

Због тога је, додао је, случај „Панда“ пре свега политичко питање, а не правно.

„Што више времена пролази, докази више бледе, али нема сумње да службе безбедности под кључем чувају документацију о том случају. Нема сумње да постоје документа која нису у поседу тужилаштва, само зато што би се угрозила држава и појединци који су у служби једног режима посегли за субверзивним методама обрачуна с Албанцима, жртвујући недужне животе младих људи“, истакао је адвокат.

На питање да ли се може очекивати да неко добије статус окривљеног сарадника, Нинић је рекао да тај статус може да добије само неко ко направи аранжман с Вучићем, а потом се и формално конвалидира кроз судски поступак.

„Након пријема код Вучића, родитељи жртава би требало да примене различите механизме притиска на тужилаштво као институцију и да траже пријем код Тужиоца за организовани криминал и Републичког јавног тужиоца. Такав притисак у овом случају не само да је легитиман, већ је и очигледно неопходан и без њега ће наставити све да тапка у месту“, казао је он.

Нинић подсећа да је истрага о масакру у „Панди“ изостала дуже од две деценије и да је протекло девет година од када је Вучић наговестио да зна истину, коју држава и институције до данас крију.

„То значи да се држава, односно, реликти прошлости у службама безбедности и партијски заробљено тужилаштво, све ове године на најгрубљи могући начин ругају људским животима и судбинама“, закључио је Иван Нинић.

У кафићу „Панда“, где су се окупљали пећки гимназијалци, 14. децембра 1998. две маскиране особе су рафалима из аутоматских пушака убили Ивана Обрадовића (15), Вукоту Гвозденовића (16), Светислава Ристића (18), Зорана Станојевића (18), Ивана Радевића (24) и Драгана Трифовића (18), тешко су ранили Влада Лончаревића (18), а лакше Мирсада Шабовића (34) и Николу Рајовића (18).

Све до 28. децембра 2013. породице убијених младића и јавност су били уверени да су тај злочин починили припадници тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК).

Међутим, тадашњи први потпредседник Владе Србије и шеф Бироа за координацију служби безбедности, Александар Вучић, је на ТВ Пинку рекао – „Злочин у ‘Панди’ нису починили Албанци како смо то до сада веровали. Јавност ће бити згрожена када се буде открила истина“.

Вучић је касније рекао новинарима да је готово сигуран да зна шта се десило у „Панди“, али да „не постоје докази“ и да истражни органи Србије не могу да се „поносе“ како су спровели истрагу.

Истрага о злочину у „Панди“ је покренута тек у мају 2016. године у Тужилаштву за организовани криминал и до сада је саслушано више од 40 особа.

Родитељи убијених дечака су се од 2017. године десет пута узалуд обраћали кабинету председника Србије, тражећи разговор с Вучићем. Председник Вучић је у среду обећао да ће родитеље примити до краја јануара.

Немачки генерал: Руси очигледно напредују, вероватно ће ускоро потпуно заузети Донбас

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА