Најновије

Пљуште оставке у Украјини: Шеф кабинета Зеленског тражио отпуст

У Украјини се очекују кадровске одлуке у вези са неколико званичника на различитим нивоима власти и у снагама безбедности, најавио је председник те државе Владимир Зеленски на свом Телеграм каналу, преноси РИА Новости.

Први на тапету је његов заменик шефа кабинета, Кирило Тимошенко, који је данас саопштио да је поднео оставку.

Он је, како је написао на Телеграму, затражио од шефа државе Владимира Зеленског да га ослободи дужности, пренео је Ројтерс.

"Захваљујем председнику Украјине Володомиру Зеленском на поверењу и прилици да чиним добра дела сваки дан и сваког минута", написао је Тимошенко.

Према изворима украјинске Правде, његово место би могао да заузме начелник Кијевске војне обласне управе Олексиј Кулеба.

Оставку ће ускоро поднети начелници Сумске, Дњепропетровске, Запорожске и Херсонске војне обласне управе, пише украјински лист.

Тужилац отпуштен због одмора у Шпанији

Отпуштен је и заменик генералног тужиоца Алексиј Симоненко због одмора у Шпанији, пише агенција Униан.

Како пише агенција, од Симоненка је затражено да напише оставку.

Заменик генералног тужиоца напустио је Украјину у децембру 2022. аутомобилом "мерцедес". Симоненко се вратио у домовину 8. јануара. Његово путовање у иностранство десило се пошто је Зеленски високим званичницима забранио да путују ван земље.

Корупција, стара украјинска бољка 

Председник Украјине, наиме, обећао је да ће предузети даље кораке против корупције након отпуштања званичника због проневере, наглашавајући да га фокус на рат неће одвратити од решавања ендемског питања у његовој земљи.

Корупција је мучила Украјину много пре него што је Русија покренула своју инвазију у пуном обиму крајем фебруара. И док је борба против руске специјалне војне операције била примарни фокус владе Зеленског, корупција је остала приоритет. Главни разлог је пошто се у земљу слило стотина милиона долара, како у оружју, тако и у финансијској помоћи. Процењује се да ће се у касу тек слити милијарде долара намењених реконструкцији и обнови земље.

"Желим да ово буде јасно: неће бити повратка на оно што је било у прошлости", рекао је Зеленски.

Тако је због сумње да је проневерио буџетска средства ухапшен вршилац дужности министра за инфраструктуру Украјине, заменик шефа ресора Василиј Лозински.

Његово отпуштање уследило је након што су највиша украјинска агенција за борбу против корупције и тужилаштво за борбу против корупције "разоткрили и зауставили активности организоване криминалне групе умешане у проневеру буџетских средстава", рекао је Олександр Кубраков, украјински министар инфраструктуре.

Лозински је приведен док је примао мито од 400.000 долара за помоћ у уговорима о куповини опреме и машина. Детективи су радили на идентификацији других људи укључених у организацију, наводи се у саопштењу.

ГЕНЕРАЛ ГЕРАСИМОВ: Оваквог интензитета борби није било од Великог отаџбинског рата; Супротстављамо се целом Западу

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА