Најновије

ШОКАНТНА ПРОГНОЗА ММФ-А Руска привреда ће расти брже од америчке, а Британији се црно пише

Очекује се да ће руска економија расти брже од америчке 2024. године, према Међународном монетарном фонду (ММФ), преноси Неwсwеек.

Након инвазије руског председника Владимира Путина на Украјину 24. фебруара 2022. године, Русија је погођена оштрим економским санкцијама са циљем да је изолује од глобалног финансијског система. У свом извештају објављеном у уторак, ММФ је навео да је бруто домаћи производ (БДП) Русије пао у негативне бројке (минус 2,2 одсто) у 2022.

Међутим, ММФ предвиђа да ће се руски БДП благо опоравити 2023. године на раст од 0,3 одсто, а за 2024. предвиђа се раст руске економије од 2,1 одсто.

То је више од пројекције ММФ-а за Сједињене Државе, за које је рекао да ће те године остварити раст БДП-а од само 1 одсто, у односу на пројектованих 1,4 одсто у 2023. и 2 одсто колико су САД имале 2022. године.

Фактори оптерећења светске привреде

ММФ је навео рат у Украјини, као и више каматне стопе централних банака, као факторе који „настављају да утичу на економску активност“ широм света, а у извештају се напомиње да је глобално дошло до „слабог економског раста“.

Фонд је такође приметио да је европски економски раст прошле године "био отпорнији него што се очекивало", упркос шоку "услова трговине" изазваном ратом.

ММФ је ове године подигао своју прогнозу глобалног раста на 2,9 одсто у 2023. години, у односу на 3,4 одсто у 2022. Он је рекао да ће БДП тада порасти на 3,1 одсто у 2024. години.

Изгледнији је пад?

Борис Грозовски, руски економски експерт у истраживачком центру Вилсон центра, рекао је за Неwсwеек да је најинтересантнији аспект прогнозе ММФ-а била његова процена раста БДП-а Русије од 0,3 одсто ове године, у поређењу са прогнозом Москве о паду од 0,8 одсто. .

„У 2022. економски пад није био толико јак колико се очекивало, али ће бити дуже“, рекао је он. „Заправо, економска динамика 2023. зависиће од тока рата, санкција и цена нафте.

„Чини ми се да је за сада немогуће дати јасну прогнозу за 2023. годину, али пад привреде од 1 до 2 одсто, с обзиром на могући наставак мобилизације у Русији, изгледа вероватније од привредног раста. Мислим да је 2024. предалека од сада“, додао је он.

Кључни елементи процене

Бен Меј, директор глобалног макро истраживања у Оксфорд Ецономицс-у, рекао је за Неwсwеек да ће рат у Украјини, цене роба и санкције „бити посебно кључни” у одређивању основне прогнозе руског БДП-а у наредне две године.

У међувремену, Мејов истраживачки центар је предвидео раст америчког БДП-а од 0,8 одсто, што је релативно близу прогнози ММФ-а од 1 одсто. „Нисам сигуран да је поређење са растом из календарске 2022. године толико значајно“, рекао је он. „У 2022. календарски раст је био висок, али је привреда успоравала. У 2024. се очекује супротно — привреда ће се убрзати и очекује се бржи раст на кварталној основи него 2022.

Велика Британија у проблему

Велика Британија се суочава с тим да је једина економија Г7 која ће ове године назадовати, а чак и Русији иде боље. ММФ предвиђа да ће се БДП смањити за 0,6 одсто 2023. - много горе од раста од 0,3 одсто који је раније предвиђао, пише Дејли мејл.

Не очекује се да ће ниједна друга чланица групе напредних економија пасти у минус - чак и Русија погођена санкцијама ће остварити раст од 0,3 одсто.

ПЕШАДИЈА ЈЕ МИСЛИЛА ДА ЈЕ ДОБРО СКРИВЕНА У ШУМИ: Директан погодак у групу украјинских војника (ВИДЕО)

извор:kurir.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА