Најновије

TРАЖИЛИ НОВЕ ТЕНКОВЕ ДОБИЛИ ЗАСТАРЕЛЕ: Ево какво оружје Запад шаље Кијеву

Американци планирају да пошаљу борбена возила "бредли", док Французи шаљу застареле AMX-10 RC лаке тенкове.

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да Америка разматра да пошаље борбена возила "бредли" у Украјину, како би помогла Украјинцима у борби против руске инвазије.

Бајден је у разговору са новинарима током посете Кентакију у среду потврдио да је та опција на столу, пренео је Ројтерс.

Истог дана, кабинет француског председника Емануела Макрона најавио је слање лаких борбених тенкова у Украјину, што ће бити прво оклопно возило те врсте које је нека западна земља послала Кијеву.

Јелисејска палата је након Макроновог разговора са својим украјинским колегом Владимиром Зеленским објавила да ће Француска Кијеву послати AMX-10 RC борбена возила, која Париз постепено замењује новим борбеним тенковима "јагуар".

Неколико држава је Украјини већ доставило своје старе тенкове из совјетског периода, а Француска и Немачка налазе се под притиском да Кијеву пошаљу савременија оклопна возила тог типа, што су оне до сада одбијале да учине, наводи "Политико".

Саветник француског министра одбране Себастијан Лекрону рекао је да је одлука донета како би се Украјини помогло да се припреми за "могућу руску офанзиву" на пролеће. Украјински председник Зеленски захвалио се свом колеги на "дугом и детаљном разговору" и одлуци о слању тенкова.

Украјинци су у децембру од Париза тражили да пошаље "леклерк", глави француски борбени тенк, уместо лаких AMX-10 RC тенкова, који се постепено избацују из упоребе.

Француска није прецизирала колико ће возила послати. Очекује се да ће француско и украјинско министарство одбране ускоро наставити разговоре о испоруци војне опреме.

Цео фронт у Донбасу гори: Руси нападају сва насеља на линији контакта у Запорожју, Вагнер шири напад у Бахмуту (МАПА)

Извор: rt.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА