Најновије

РАТ НА ДВА ФРОНТА? Колико дуго ће Запад подржавати Израел?

Могући рат на два фронта на Блиском истоку имаће негативне ефекте за Европу.

Европски званичници и стручњаци забринути су да би Русија могла да искористи хаос на Блиском истоку и још више се приближи Ирану, који је у савезу са палестинском милитантном групом Хамас.

Нема знакова да је Русија пружила материјалну или неку другу подршку било којој страни у сукобу, укључујући Хамас, али се зна да ова група добија значајну подршку од Ирана, све ближег савезника Кремља који је, наводно, обезбедио хиљаде дронова за Москву.

Напад на Израел, једног од најближих савезника Америке, не само да је створио могућност рата на два фронта на Блиском истоку, већ је такође растегао до крајњих граница америчке и европске оружарнице и политичку воље. Криза долази у тренутку када је Запад већ имао проблема да прикупи још муниције и новца за подршку украјинској контраофанзиви, наводи "Форин полиси".

"Руси су заинтересовани за фрагментацију Запада и стварање додатних проблема", каже бивши летонски министар одбране Артис Пабрикс. "Све то мора да се ради истовремено. (Руси) се надају да ће неко рећи да је претешко", објаснио је.

Русија ће вероватно пажљиво пратити ситуацију с обзиром на дугогодишње историјске и дипломатске везе са Израелом. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху и руски председник Владимир Путин успоставили су блиске везе током година, при чему Кремљ подржава забринутост Израела око тунела Хезболаха ископаних из Либана испод израелске границе, па чак и формира заједничку радну групу за разговор о повлачењу свих страних трупа из Сирије, наводи "Форин аферс".

Кремљ ипак није осудио напад Хамаса, као што ни Израел није у потпуности осудио руску операцију у Украјини.

Стотине хиљада руских држављана живи у Израелу, а око 1,5 милиона Израелаца говори руски. Израел је дипломатски подржао Украјину, али није обезбедио оружје Кијеву упркос својој индустрији оружја вредној 12 милијарди долара.

ДА ЛИ ЈЕ ОВО МОГУЋЕ? Израелци бацају фосфорне бомбе у Појасу газе?

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА