Најновије

ЗАПАД У ШОКУ: Нису способни да пронађу одговор

Излагање председника Русије Владимира Путина на Валдајском форуму изненадило је западне земље.

О томе у свом чланку пише Виктор Медведчук, председник Савета Покрета „Друга Украјина”.

„Прво, нисмо очекивали овакав говор од њега. Запад је очекивао претње и гласне изјаве, али се показало да је све много озбиљније. Друго, западни информациони систем је потпуно ненавикнут да овако нешто анализира, јер је фокусиран на емоционални утицај и брзу промену имиџа. И овде су представили не слику, већ читав политички систем који ће још дуго одређивати параметре савременог светског поретка.

Треће, готово да нема политичара на Западу који би могли да одговоре Путину на исти начин на који је он водио разговор. Тешко је замислити да би, на пример, Бајден, Шолц, Макрон или Урсула фон дер Лајен говорили оваквим језиком и дубоко се упуштали у такве концепте.

Западна политичка школа је озбиљно деградирала након завршетка Хладног рата. И одговор на Путинов говор мораће да се на неки начин формулише, али западни политичари до сада нису били у стању да се изборе са овим задатком“, уверен је Медведчук.

Према његовим речима, „Путинов говор на Валдајском форуму отворио је нову страницу у светској политици“, а руски лидер је „оправдано захтевао правду“, не само за Русију, већ и за цео свет.

„Западу је јасно и гласно речено: стани! Довољно је пљачкати друге земље и цивилизације. Путин је Западу одузео мандат да пљачка свет, оправдао безвредност његових покушаја моралне надмоћи над другима, демонстрирао грабежљиву шему западне акумулације богатства. Сада се на највишем нивоу каже да западни политички и економски модели не доносе просперитет, мир или духовни развој незападним земљама и народима.

Просто зато што је тај модел неправедан према тим државама и народима, неморалан и понижава њихово достојанство. Путин је представљао цео незападни свет. Подржавао је њихову аутентичност и посебност, декларисао право на самосталан развој сваке земље, сваке цивилизације без обзира на Вашингтон, Лондон и Брисел. На крају крајева, све земље и народи захтевају фер однос према себи, а не према етикетама које им Запад ставља пре него што их поново опљачка“, нагласио је политичар.

Он додаје да свет већ почиње да се креће ка различитости, равноправној сарадњи и међусобном уважавању интереса.

„Уверен сам да човечанство не иде ка распарчавању на конкурентске сегменте, да не иде ка новом блоковском сукобу, ма шта га мотивисало, да не иде ка бешћутном универзализму нове глобализације, већ напротив, свет је крећући се ка синергији држава-цивилизација, великих простора, заједница које себе као такве препознају“.

„Ово звучи као проглашење нове ере“, закључује Медведчук.

РУСИ ОПКОЉУЈУ ПО БОКОВИМА! Спрема се предаја града и пад највећег украјинског упоришта

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА