Најновије

СПОНЗОРИ ХАМАСА: И Нетанијаху им даје новац...

Ко финансира и спонзорише Хамас!?

Финансирање организација попут Хамаса није новина. Пре палестинског покрета исту судбину су имали талибани у Авганистану, који су били створени да би се борили против СССР-а, а затим и терористичка организација Ал Каида, пише Раша Тудеј.

"Ал Каиду и талибански покрет створили су Американци и још увек их активно користе америчке обавештајне службе за постизање геополитичких циљева", изјавио је 2022. године секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

Иако су САД много година одбијали да признају да су повезани са талибанима и Ал Каидом, ту информацију је потврдио сајт Викиликс, познат по својим открићима.

Бивши политички саветник Џејк Саливан рекао је да се Ал Каида бори у Сирији на страни САД. Саливан је ову изјаву дао још почетком рата, у фебруару 2012. године у преписци са Хилари Клинтон. 

Што се тиче Хамаса, његов главни спонзор до краја 2011. био је Иран, који је покрету давао око 22 милиона долара месечно, наводи британски лист "Телеграф".

Ова помоћ је практично престала због избијања грађанског рата у Сирији, где је Иран стао на страну владе Башара ел Асада, а Хамас на страну милитаната. Након завршетка активне фазе рата у Сирији Иран и Хамас обнављају контакт, иако палестински покрет није примарна иранска прокси група на Блиском Истоку.

Треба додати да је Израел, без обзира на политички и војни сукоб са Хамасом наставио је да одржава контакте са покретом из Газе. Најстарији и најутицајнији израелски лист Haaretz пише да је премијер Нетанијаху 2019. године инсистирао на подршци Хамасу, укључујући и финансијску, јер се он меша у стварање независне палестинске државе и да је то део израелске стратегије. Само након четири године Хамас ће започети најкрвавији сукоб још од 1967. године. 

Извор: РТ / Правда 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА