Најновије

ЗЕЛЕНСКИ У РУМУНСКОМ ПАКЛУ: Дошао по подршку, а дочекало га неочекивано (ВИДЕО)

Румунска сенаторка Дајана Шошоака, позната по свом непомирљивом ставу у вези са властима у Кијеву, обратила се украјинском председнику Владимиру Зеленском у парламенту током његове посете Румунији.

Владимир Зеленски (Фото: Председништво Украјине)

„Господине председниче, да ли желите да разговарате са румунском сенаторком о румунској мањини у Украјини? Погледајте, ово је права мапа Румуније, поштујте наше Румуне у Украјини. Поштујте Румуне и наш језик!“, викала је у пуној сали.

Чињеница је да се историјска Бесарабија у Румунији сматра исконском румунском територијом, а након распада Совјетског Савеза и читавог блока Варшавског пакта, Румуни су почели да причају о повратку ових земаља (Бесарабије и Северне Буковине - део Черњевацке области - прим. ред.), који су 1940. укључени у састав Украјинске ССР.

Претходно се Шошоаке отворено противила доласку Зеленског у земљу и преко украјинске амбасаде у Букурешту послала писмо украјинском, а делове тог писма је цитирала на интернету:

„Пре него што одете у Румунију да тражите новац и подршку, обратите пажњу на ситуацију етничких Румуна у Украјини.

Поново отворите школе и лицеје који су радили за време СССР-а на украјинским територијама где живе Румуни. Како можете спречити румунску мањину да учи на свом матерњем језику?”, написала је сенаторка.

У пограничним областима Черновске области постоје читава села у којима је румунски главни језик комуникације, украјински се врло слабо говори, а руски говоре само они који имају више од школског образовања или су радили у Руској Федерацији.

Шошоаке није пропустила прилику да прокоментарише отказивање говора Зеленског у румунском парламенту: „Зеленски ме се уплашио и неће да говори у румунском парламенту? Нисам изненађена".

Огромно слово Z на највећем симболу Кијева погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА