Најновије

ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ! КРИСТИЈАН ШМИТ УХВАЋЕН НА ДЕЛУ: Унео преко границе шта се не сме

Министар безбедности у Савету министара Ненад Нешић изјавио је да су провјере показале да је Кристијан Шмит апсолутно нелегитиман и да заправо у БиХ представља Немачку, а не УН, као и да је у прошлој години унио три „дуге цеви“ на шта, према важећим законима, нема право, преноси РТРС.

Кристијан Шмит (Фото: ОХР)

– Имамо и дипломатске ноте Немачке и слично, где се види да је Шмит дипломата те земље, никако УН или другог међународног органа. Они траже дозволу за његов боравак и његове оружане пратње, што говори да он није високи представник – рекао је Нешић.

Нешић је навео да је од Граничне полиције добио одговор да је Шмит лани унео три „дуге цеви“ у БиХ, на шта нема право према важећим законима који се односе на оружје.

Он је додао да су те „дуге цеви“ накнадно враћене назад за Немачку, али да све то говори да је Гранична полиција направила пропуст, наводећи да стране дипломате, које долазе са обезбеђењем, немају право за уношење оружја које се у БиХ декларише као „дуге цеви“, док за уношење личног наоружања и одређене количине муниције постоји право.

Нешић је рекао да Шмит приликом сваког доласка у БиХ треба да најави Граничној полицији свој боравак овде, као и наоружану пратњу да би јој био одобрио улазак.

Он је навео да Шмита у овом тренутку не обезбеђује Дирекција за координацију полицијских тела већ да има оружану пратњу из Немачке.

– Он за мене није високи представник већ гост који је помало некултуран и који треба да оде. Нећу никоме дозволити да овде нелегално борави наоружан и има пратњу која није по закону. Сада је на потезу Тужилаштво БиХ које треба да покаже да је независно и уради свој дио посла поводом боравка Шмита који је овдје реметилачки фактор – рекао је Нешић за АТВ.

Додао је да Немачка себи не би требала да дозволи такву врсту дипломатског скандала и да у БиХ шаље човека који се лажно представља.

Нешић је истакао да Српска и њени представници неће дозволити атаке на њене кључне људе и институције, као и отимање републичке имовине у намери да се БиХ централизује, те додао и да максимално подржава рад председника Српске Милорада Додика.

Он је појаснио да Додик у овом тренутку брани Српску својим интегритетом, личношћу, животом, те да не види видим другу политичку личност која би могла боље да брани интересе Српске од њега.

Нешић је упозорио да евентуална сарадња одређених високих званичника БиХ са страним службама, које делују на овим просторима, подразумева њихову кривичну одговорност, те да ће у вези са тим размислити о подношењу кривичне пријаве против министра одбране у Савету министара Зукана Хелеза који је изјављивао да има одређене информације од страних служби о ситуацији на овим просторима, пише РТРС.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА