Најновије

НАТО НАЈАВИО НУКЛЕАРНЕ ВЕЖБЕ: Одвијаће се на подручју Хрватксе, Италије и Медитерана

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да ће Алијанса одржати велику нуклеарну вежбу следеће недеље на подручју Италије, Хрватске и Средоземног мора, два дана након што је Русија упозорила да ће се повући из глобалног споразума о забрани нуклеарних проба.

У маневрима НАТО-а који се одржавају сваке године и трају око недељу дана, учествује и ратна авијација и летелице који могу да носе нуклеарне бојеве главе, али не носе активне атомске бомбе, преноси АП.
"Ово је рутинска обука која се одржава сваког октобра. Ове године вежба ће се одвијати у Италији, Хрватској и на подручју Средоземног мора", рекао је Столтенберг.

Додао је да ће вежба помоћи да се осигура кредибилитет, ефикасност и безбедност капацитета НАТО за нуклеарно одвраћање "уз јасну поруку да ће алијанса штитити и бранити све савезнике".

Столтенберг је рекао да је рат Русије против Украјине подсетник на важну улогу коју нуклеарни арсенал северноатлантске алијансе игра у одвраћању агресије.

Споразум о свеобухватној забрани нуклеарних проба, усвојен 1996. године и познат као ЦТБТ, забрањује све нуклеарне пробе било где у свету, иако никада није у потпуности ступио на снагу.

Потписали су га и руски и амерички председници, али га Сједињене Америчке Државе никада нису ратификовале.

Заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков рекао је у уторак новинарима да ће Русија у случају америчке нуклеарне пробе "бити приморани да учини то исто".

Столтенберг је у среду оценио да та изјава одражава недостатак поштовања Русије и континуирано непоштовање њених међународних обавеза.

"То је непромишљено и угрожава глобалне норме против нуклеарних тестирања", оценио је Столтенберг и потврдио да савезници из НАТО не планирају да поново почну тестирања.

ЗЕЛЕНСКИ ИЗЈАВИО ДА СУ У ПОСЛЕДЊОЈ ФАЗИ РАТА: Лавров има своје...

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА