Најновије

КИНЕЗИ СЕ УКЉУЧУЈУ У ИЗРАЕЛСКИ СУКОБ: Американци су неспособни да реше овај конфликт

САД највише брине да ли ће Израел изгубити утицај на арапски свет, што би могло индиректно да утиче и на њихову контролу над целим регионом.

Кинески специјални изасланик за блискоисточно питање Жаи Јун посетиће регион у блиској будућности, рекао је кинески министар спољних послова Ванг Ји и додао да, с обзиром на тренутну тешку ситуацију у израелско-палестинском сукобу, Кина сматра да је императив да се примирје успостави што је пре могуће.

Кина ће кроз канале УН пружити хитну хуманитарну помоћ Појасу Газе и Палестинској управи, рекао је Ванг и истакао да основни узрок сукоба лежи у историјској неправди коју је претрпео палестински народ, а која није исправљена. Кина верује да ће тек када се решење о две државе у потпуности реализује доћи до правог мира на Блиском истоку.

Док међународне хуманитарне групе упозоравају на погоршање хуманитарне кризе, САД су дале "снажно зелено светло" Израелу да крене у акцију одмазде против Хамаса доласком државног секретара Ентонија Блинкена у четвртак заједно са пошиљкама америчког оружја, пише "Глобал тајмс".

Кинески стручњаци верују да САД имају способност да посредују и спрече даљу ескалацију на Блиском истоку, али немају мотивацију и вољу да то учине.

"Мир или сукоб на Блиском истоку заправо не утичу на САД јер се стратешки значај региона смањује последњих година, делом због смањене америчке зависности од блискоисточних нафтних и гасних ресурса", рекао је Џу Јонгбиао, директор Центра за студије о Авганистану на Универзитету Ланжу. Оно што САД заиста брине јесте да ли ће Израел изгубити утицај на арапски свет, што би могло индиректно да утиче и на његову контролу над целим регионом, рекао је Жу.

У том смислу, мир који Сједињене Државе желе да виде је условљен и задовољава њихове сопствене стратешке интересе, и уложиће много да то обезбеде, уместо да се истински брину о патњама људи у региону, додао је.

БИВШИ ШЕФ МИ6 УПОЗОРАВА: Хамас је поставио замку за Израел

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА