Најновије

ПРОДАЈУ СВЕ ШТО СЕ МОЖЕ ПРОДАТИ: Огласио се Путин поводом оружја из Украјине које се наводно нашло на Блиском истоку

Руски лидер је рекао да је извесно да постоји цурење оружја из Украјине.

"Украјина никада није ратификовала документе Заједнице независних држава (ЗНД) и увек је покушавала да остане по страни. ЕУ је у суштини понудила Украјини уништавање целокупне индустрије и привреде, рекао је председник Русије Владимир Путин после састанка Савета шефова држава ЗНД. 

Како је рекао, данашња политичка елита Молдавије себе не сматра Молдавцима, већ Румунима, али то је њихов избор.

Путин је приметио да Молдавија и даље добија руски гас.

"Молдавија добија гас по ценама које је предложила, а ми смо им изашли у сусрет на пола пута", додао је он.

Молдавија је "уступила" Украјини улогу најсиромашније земље у Европи.

"Јерменија не излази из Заједнице независних држава, наши односи са Грузијом су сада изглађени", рекао је Путин.

Нема препрека за примирје између Јерменије и Азербејџана

Говорећи о сукобу у Нагорно-Карабаху Путин је рекао да ће руски миротворци тамо остати до новембра 2025, и додао да ће после тога "то питање решити".

Путин је рекао да сада нема проблема који би могли да спрече закључивање мировног споразума између Јерменије и Азербејџана.

"Џабе читате америчке медије, научиће вас лошим стварима", рекао је руски лидер.

Председник Русије је на овај начин одговорио на питање у вези са чињеницом да су амерички медији пренели да се сва руска техника налази у зони СВО.

Руски председник је рекао да је Нагорно-Карабах коначно постао део Азербејџана не сада, већ након што је Јерменија признала овај статус прошле године.

"Прошле године у Прагу руководство Јерменије је затворило ову тему и рекло: Карабах је део Азербејџана... То је то, тема је затворена", рекао је председник.

Путин је појаснио да су јерменске власти назначиле број квадратних километара и позвале се на споразум из 1991. године, када су државне границе бивших синдикалних република биле одређене према границама које су се развиле у Совјетском Савезу.

Према речима руског лидера, Русија изражава спремност да у Москви организује преговоре између Азербејџана и Јерменије за решавање ситуације око Нагорно-Карабаха .

Говорећи о одуству Пашињана са Самита НДЗ, Путин је рекао:"Сви смо ми одрасли људи, разумемо да се у Јерменији одвија трагедија, прогон Јермена из Нагорно Карабаха, он сада нема времена да путује". 

Оружје за Хамас из Украјине

Говорећи о оружју које Хамас наводно добија из Украјине, руски лидер је рекао да постоји сумња у овакав извор наоружања, али да "је сигуран да постоји 'цурење' оружја из Украјине". 

Према његовим речима, оружје из Украјине је највероватније стигло на Блиски исток преко црног тржишта.

"Ниво корупције у Украјини је познат - веома је висок. Има много оних који желе да купе оружје, а у Украјини има много оних који желе да га продају", рекао је Путин.

Како је рекао, "продаје се све што се може продати". Он је, међутим, сумњао да се такве одлуке доносе на нивоу руководства земље. "Немам симпатија за садашње руководство Украјине", додао је он.

Напад на Израел без преседана 

"Напад на Израел је без преседана не само по обиму, већ и по суровости", оценио је Путин.

Он је напоменуо да иако Израел има право на гаранције и безбедност, тако и целокупно становништво у Појасу Газе, укључујући жене и децу који пати од одговора на напад. Поред тога, назвао је неприхватљивим позив да се изврши нешто попут "блокаде Лењинграда".

Према његовим речима не подржавају сви у Појасу Газе Хамас, као и да су цивилне жртве неприхватљиве.

"Требало би размишљати о цивилном становништву, зашто би сви патили, па и жене и деца. Многи наши сународници живе у Израелу, не можемо то заборавити, а имамо добре односе са арапским светом", рекао је Путин.

АМЕРИЧКА ВОЈНА ДОКТРИНА СЕ МЕЊА: Инсистирање на нуклеарном рату

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА