Најновије

ТРУПЕ СУ СПРЕМНЕ, УЛТИМАТУМ ИСТИЧЕ: Израел дао рок Палестинцима, Хамас одговорио

Израелске власти су дале један дан да се евакуишу становници појаса Газе пре почетка копнене операције, саопштио јепредставник генералног секретара Уједињених нација Стефан Дижарик, који је 13. октобра у поноћ добио налог за евакуацију запослених у УН.

Палестина (Фото: Pixabay)

Према његовим речима, наредба се односи на све становнике Газе северно од насеља Вади Газа. Морају се преселити на југ сектора у року од 24 сата.

УН су „снажно позвале да се наредба опозове“, али је Израел те позиве назвао срамотним.

У Појасу газе живи око 1,1 милиона становника.

Хамасов одговор

У међувремену, Хамас је позвао становнике северног појаса Газе да остану код куће и чврсто се супротставе овом психолошком рату.

Палестинска група је такође позвала УН и УНРВА (Агенција УН за помоћ и рад палестинским избеглицама на Блиском истоку) да предузму мере против покушаја Израела да присилно уклоне Палестинце из Газе.

Тел Авив се отворено припрема за копнену операцију против Хамаса у Појасу Газе и гомила снаге на јужној граници. Ове планове званично је потврдио премијер Бењамин Нетањаху у понедељак, 9. октобра, у разговору са председником САД Џоом Бајденом.

УН прогласиле хуманитарну катастрофу у Гази

Претходно је представник агенције УН за палестинске избеглице Аднан Абу Хасна рекао да је у Појасу Газе почео колапс здравственог система, пошто нема довољно горива да болнице раде. У том подручју нема струје и воде, а гробља су претрпана. Хасна је прогласио хуманитарну катастрофу.

Од 12. октобра 338 хиљада становника Газе већ је принуђено да напусти своје домове, око 23 хиљаде зграда у Гази је толико уништено да више нису погодне за употребу.

Становници Газе не могу да напусте појас

Једини излаз из Појаса Газе на територију суседног Египта, контролни пункт Рафа, затворен је 10. октобра након израелских удара на палестински део граничног прелаза. Израел је такође затворио своје прелазе за палестинске избеглице, због чега становници Газе не могу да напусте појас.

Више о овом конфликту прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА