Најновије

Додик: Западу не одговара концентрисана српска држава на Балкану

Овде вековима доминира концепт који је Велика Британија у моменту распада Османске империје конципирала, где је рекла да "не смемо да дозволимо да Срби буду концентрисани и да направе велику националну државу на Балкану", рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

Он је истакао да поменуту концепцију следе Американци.

"Најбољи пример је то што су у грађанском рату у БиХ Срби у старту окарактерисани као лоши момци и изабрано је да се сатанизују до мере да нам лепе оптужбе за геноцид. Срби, народ који је преживео неколико геноцида, од Турске, Аустроугарске, Немачке и усташа, на крају века у којем је изгубио половину популације борећи се за своју слободу и на страни победника, окарактерисан је најтеже могуће. То је нешто што говори о напорима Запада", истиче Додик у интервјуу за "Вечерње новости".

Додаје да Запад иде у даљу разградњу Србије тако што подржавају независност тзв. Косова, а да "због тога имамо и тензије које се односе на Републику Српску". 

"Ништа се не мења у приступу оних који долазе са Запада овде. Сваке три године они мењају амбасадорску структуру. Долази нови који опет крене истим наративом. И то исто је унитаризација и централизује БиХ, а уништава Српску", оцењује председник РС.

Према његовим речима, кључ је у томе што Западу не одговара концентрисана српска држава на Балкану.

"Зато одвајају КиМ од Србије, зато хоће да смање снагу Републике Српске, зато отимају Црну Гору, где кажу да српски представници не могу у Владу, а могу хрватски, албански и муслимански... Девастирани смо у Хрватској као српска заједница. Губимо историју на тим просторима. У Словенији немамо ни статус националне мањине. У Северној Македонији смо девастирани, у Федерацији БиХ вам је довољно да седнете у ауто и обиђете српска насеља, да видите како изгледају и какав је живот Срба", поручује Додик.

Он наводи да Запад "из неке далеке канцеларије нема везе о реалном животу на Балкану".

"Најбоље би било да се у време завршетка грађанског рата у БиХ она поделила на три мале, али независне државе које би имале уговор о ненападању и сарадњи и отворене границе. Сви би били на своме и нико не би претендовао на нешто друго. Данас имамо ситуацију да су муслимани трајно незадовољни. Њихове аспирације о БиХ су мегаломанске", каже председник РС.

Нема санкција Русији у БиХ

Основни циљ странаца је, како каже, да покажу да Српска не може да буде успешна, аутономна ни самостална заједница. Сваки покушај њеног јачања напали су страни ментори, који су претходно разбили мултиетничку Југославију. 

"БиХ је ОК, али онаква како предвиђа дејтонско слово Устава и БиХ, која мора да буде наша воља, а не наметнута од стране било каквог страног фактора", поручује Додик. 

Наводи да, ипак, постоје државе у свету, међу којима је и Русија, који разумеју позицију Срба и Српске.

"Одмах су полетели ови са Запада да кажу како је повећан руски утицај у региону. Па, чекајте, шта је са америчким, британским и немачким утицајем. Ни у промилима није руски утицај на овим просторима колики је њихов. Али њихов утицај је декадентан", оцењује председник РС.

Он сматра да је ЕУ у озбиљној кризи, те да Унија дугорочно "не би била његов избор". Додаје да се хомогенизација Запада данас ради на једном ставу, а то је да су Кина и Русија лоше, али поручује да "нема санкција Русији", када је у питању БиХ.

Кристијан Шмит је, наводи Додик, само наставак долазака високих представника из германског света у БиХ - "иако он није високи представник". Додаје да Немци имају сталан порив да се освете Србима, јер их сматрају главним народом који је допринео њиховом поразу у Првом и Другом светском рату.

"Шта смо то добили од Немаца? Они праве ситуацију да је овде неиздрживо како би добили квалитетну радну снагу. Кад израчунате колико је Срба отишло у Немачку, и то школованих и писмених, да ради тамо, онда ћете видети да је све оно што је Немачка дала последњих година као врсту помоћи, пуно мање од оног што смо ми уложили да школујемо те људе", поручује Додик. 

Незамисливо се догодило – Готово је, НАТО нема са чим да ратује са Русијом

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА