Најновије

ГАЗЕ ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ: Ово је израелски паклени план

Систематско уништавање преосталих зграда у граду Газа почеће за неколико дана, рекао је израелски извор новинару Симору Хершу.

Прошло је недељу дана од стравичних напада Хамаса на Израел, а одговор израелских оружаних снага биће јасан и бескомпромисан, пише амерички новинар Симор Херш.

Током протекле недеље, израелски авиони су непрекидно бомбардовали невојне циљеве у граду Гази. Уништени су стамбени објекти, болнице и џамије, а напади су изведени без претходног упозорења и без покушаја да се цивилне жртве минимизирају.

Израел је такође избацио летке из авиона у којима се упозоравају грађани Газе и околних подручја да, ако желе да преживе, треба да иду на југ, ако треба, пешаче 40 километара до прелаза Рафа који води у Египат.

Од овог писања, према Хершовим речима, није познато да ли ће финансијски оскудан Египат дозволити улазак милион миграната, од којих су многи посвећени циљу Хамаса.

Новинар истиче да му је извор рекао да Израел покушава да убеди Катар, који је на наговор премијера Бењамина Нетањахуа био дугогодишњи финансијски подржавалац Хамаса, да се придружи Египту у финансирању шаторског насеља за милион и више долара. избеглице које чекају да пређу границу.

Израелски званичници су упозорили Египат и Катар да ће, ако се то не догоди, избеглице морати да се врате у Газу.

Једна могућа локација, рекао је извор, је напуштено земљиште у северном делу Синајског полуострва, у близини граничног прелаза из Газе, где се налазило израелско насеље познато као Јамит када је Израел заузео полуострво након победе у Шестици. – Дневни рат 1967. Израел је евакуисао и булдожером срушио насеље пре него што је Синај враћен Египту 1982. године.

Очигледно занемаривање Израела за добробит грађана Газе усред присилне миграције више од милион изгладњелих људских бића привукло је светску пажњу и довело до све веће међународне осуде, углавном усмерене на премијера Бењамина Нетанијахуа, пише Херш.

Главни проблем за израелске ратне хушкаче је невољкост, упркос мобилизацији више од 300.000 резервиста за уличну битку од врата до врата са Хамасом.

Један старији ветеран ИДФ-а који је служио на високом положају рекао је да је половина израелске војске распоређена током протекле деценије или више да заштити све већи број малих насеља раштрканих широм Западне обале.

„Израел не верује својој пешадији, нити да су спремни за рат“, додао је извор.

Цивилно становништво је принуђено да напусти регион, а Израел позива ваздухопловство да уништи преостале структуре у граду Гази и другим местима на северу.

Неће више бити града Газе. Израел ће тада, у следећој фази, почети да баца бомбе америчке производње од 5.000 фунти, познате као „разбијачи бункера“ или ЈДАМ, у сравњене области где се зна да борци Хамаса живе и производе ракете и друго оружје, пише Херш.

Тренутни план подразумева да ће се напад ЈДАМ-а, ако буде одобрен, извести већ у недељу или понедељак. Он рачуна на ефикасност присилног изгнанства из града Газе и југа, уз непосредну копнену инвазију која ће уследити, додаје Херш.

Побољшану верзију овог оружја, познатог као ГБУ-43/Б, коју су медији описали као „мајку свих бомби“, САД су бациле на командни центар ИСИС-а у Авганистану у априлу 2017.

Рана верзија оружја продата је Израелу 2005. године, наводно за употребу против сумњивих иранских нуклеарних објеката, а побољшану верзију са ласерским навођењем одобрила је администрација бившег америчког председника Барака Обаме за продају Израелу пре деценију. Чак и тада, каже израелски извор, Нетањаху и његови саветници су схватили да је подршка Хамасу опасна, попут „држања тигра као кућног љубимца који би те појео за минут“.

Израел је уверен, рекао је извор Хершу, да ће побољшана верзија ЈДАМ-а са већим бојевим главама продрети довољно дубоко под земљу пре него што детонира — тридесет до педесет метара — са експлозијом и резултујућим звучним таласом „убијајући све у кругу од пола миље“.

Извор додаје да руководство Хамаса жели да неки цивили остану где јесу како би могли да их користе као живи штит. Нови израелски план за присилно изгнанство је „Барем неће сви људи бити убијени“, објашњава извор.

Концепт, како је истакао, датира из раних година америчког рата у Вијетнаму, када је администрација председника Џона Ф. Кенедија одобрила стратешки план који је подразумевао присилно пресељење вијетнамских цивила у спорна подручја како би се на брзину изградили стамбени објекти. у областима за које се сматрало да су под контролом Јужног Вијетнама. Напуштене територије су тада проглашене зонама слободне ватре, где су америчке трупе могле слободно да пуцају.

Систематско уништавање преосталих зграда у граду Газа почеће за неколико дана, приметио је израелски извор. После тога би могло доћи до бункера који разбија ЈДАМ-ове. Затим следи „операција чишћења“ – израелска пешадија ће тражити и убијати Хамасове борце који су успели да преживе нападе ЈДАМ.

Упитан зашто Израел мисли да ће египатска влада пристати, чак и под притиском администрације председника Џозефа Бајдена, да прихвати више од милион избеглица из Газе, он подсећа на недавне контроверзе у самом Вашингтону.

Демократски сенатор Роберт Менендез и његова супруга оптужени су за корупцију у вези са пословима са високим египатским званичницима и наводном преношењу обавештајних података о људима који раде у америчкој амбасади у Каиру.

Међутим, не мисле сви на Западу да ће све добро проћи након напада ЈДАМ-а, ако до њега дође. Један бивши званичник европске обавештајне службе који је годинама служио на Блиском истоку рекао је да Египат не жели да Хамас уђе у земљу и да ће стога минимално улагати у овај план.

ИДФ ПРЕТИ: Хезболах ће се суочити са смртоносним одговором

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА