Најновије

НЕШТО СЕ КУВА СА СИЈЕМ И ПУТИНОМ: Вучић причао о поштовању резолуције 1244, стигао и њихов одговор

 „Тешко да се може имати важнији билатерални састанак од оног који смо имали данас са председником Сијем. Изузетно пријатељски разговор о свим важним темама; овога пута, чини ми се, за нијансу више него раније, говорили смо више о КиМ, поштовању међународно-правних норми, ономе кроз шта Србија пролази, примени двоструких стандарда, непоштовању Повеље УН и Резолуције 1244, и наишли на апсолутно разумевање наших кинеских пријатеља“.

Открио да је разговарано и о војно-техничкој сарадњи, која је, како је рекао, за Србију од изузетног значаја: „Овог тренутка, опрему и наоружање ми немамо одакле да добијемо. НАТО земље неће да нам испоруче или не желе, или хоће у веома ретким случајевима, а са Русијом због познатих околности то сада није реално“.

Срео се и са председником Кеније, изразивши потом очекивање да ће та земља признати "независно Косово". У посету Србији позвао „великог пријатеља српског народа" председника Индонезије Џока Видода, а разговарао је и са мађарским премијером Виктором Орбаном.

Разговори српске и кинеске делегације били су изузетно пријатељски и било је више речи о Косову и Метохији него претходних пута, рекао је председник Србије Александар Вучић током посете Пекингу у оквиру форума иницијативе "Појас и пут".

ЗАПОРОШКИ ПРАВАЦ: Непрестани удари (МАПА СУКОБА)

Вучић је истакао и да је видeо председника Русије Владимира Путина, напоменувши да нису имали билатерални сусрет.

Кратко смо разговарали, он је имао важан и дуг састанак са Сијем - рекао је председник Србије.

Казао је новинарима да је приметио да председник Русије, како је рекао, "пуца од самопоуздања".

Тешко да можете имати важнији билатерални састанак од оног који смо имали данас са председником Сијем. Изузетно пријатељски разговор о свим важним темама; овога пута, чини ми се, за нијансу више него раније, говорили смо више о КиМ, поштовању међународно-правних норми, ономе кроз шта Србија пролази, примени двоструких стандарда, непоштовању Повеље УН и Резолуције 1244, и наишли на апсолутно разумевање наших кинеских пријатеља - истакао је Вучић.

Председник Србије је напоменуо да је било разговора и о сарадњи у свим областима економије и привреде, али и о војно-техничкој сарадњи, која је, како је рекао, за Србију од изузетног значаја.

ШТА ЈЕ ТО ПУТИН РЕКАО ВУЧИЋУ? Њихов сусрет и разговор говоре више од хиљаду речи

Овог тренутка, опрему и наоружање ми немамо одакле да добијемо. НАТО земље неће да нам испоруче или не желе, или хоће у веома ретким случајевима, а са Русијом због познатих околности то сада није реално - рекао је Вучић.

Коментаришући реакције ЕУ о потписивању Споразума о слободној трговини који су претходно делегације Србије и Кине потписале, Вучић је рекао да је Београд свестан својих обавеза.

Што се тиче споразума о спољној трговини, то је велики корак напред за нас. Видeо сам да су из Европе рекли да приликом уласка... Подразумева се, али ми морамо и да живимо и пре уласка и морамо да размишљамо о својој деци и својој будућности - рекао је Вучић и додао да је Србија свесна да сви споразуми о слободној трговини морају бити "подведени под кров" или да не постоје у правном промету пре приступа земље блоку.

Такође је било речи и о инфраструктурним пројектима, али и о кинеским инвестицијама, које су, како је председник Србије истакао, све важније.

Два од три прва извозника из наше земље су кинеске компаније - напоменуо је он.

Делегације две земље су такође разговарале и о успостављању авио-линије између Србије и Кине, како преко Ер Србије, тако преко Хајнана, рекао је Вучић, додавши да је Србија заинтересована и за летове према Гванжоу и Шангају, а не само према Пекингу.

Напоменуо је да је имао и веома важне разговоре са председником Кеније усред висти да ће та земља признати "независно Косово", додавши да се нада да се то ипак неће догодити и да је позвао свог кенијског колегу у посету Србији.

Истакао је и да је исти позив упутио "великом пријатељу српског народа" председнику Индонезије Џоку Видоду.

Вучић је додао да је разговарао и са мађарским премијером Виктором Орбаном, као и са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, али и са многим другим званичницима.

ОВИ СУ ГОРИ ОД ЗЕЛЕНСКОГ: Ово је сума коју Израел тражи од Америке под ознаком хитно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА