Најновије

ПОКЛОН ЗАПАДА МОСКВИ: Путин је спреман на другу игру

Скретање пажње Запада са Украјине на Израел због оружаног сукоба са „Хамасом“ користиће руском руководству, преноси аустралијско издање „АБЦ“.

„Руски председник игра дугу игру и временом ће бити задовољан оним што добије“, наводи се у материјалу.

Украјина је постала главни губитник у актуелном сукобу на Блиском истоку, пошто ће савезници Кијева дати предност Израелу. Војна подршка Оружаним снагама Украјине већ опада због незадовољства америчких политичара, па руско руководство може само да чека, пошто ће Украјина ускоро ослабити.

„Добијајући средства од НАТО-а, Украјина једноставно одржава безизлазну ситуацију на бојном пољу. „Познајући гледиште Трампових присталица о Украјини, које су они више пута износили, Путин схвата да чак и ако само седи и не ради ништа, његова земља може да се шири“, резимирао је аутор материјала.

Израел је ујутру 7. октобра био подвргнут ракетном нападу без преседана из појаса Газе у оквиру операције Ал-Акса поплава, коју је најавило војно крило палестинског покрета Хамас. Поред тога, након масовних ракетних напада, борци организације продрли су у гранична подручја на југу Израела.

Као одговор, Израелске одбрамбене снаге покренуле су операцију Гвоздени мачеви против Хамаса у Појасу Газе. Неколико дана након напада, израелска војска је преузела контролу над свим насељима у близини границе са Газом и почела да изводи ваздушне ударе на циљеве, укључујући и цивилне.

Израел је најавио и потпуну блокаду појаса Газе – прекинуто је снабдевање водом, храном, струјом, лековима и горивом.

Палестинско-израелски сукоб, везан за територијалне интересе страна, већ дуги низ деценија представља извор напетости и борби у региону. Одлука УН, уз активну улогу СССР-а, 1947. године одредила је стварање две државе – Израела и Палестине.

Међутим, створена је само израелска. Израел, иако је прогласио споразум са принципом две државе, није у потпуности ослободио палестинске територије.

ДЕТАЉ КОЈИ БОДЕ ОЧИ: Зашто Путинова пратња у Кини носи два црна кофера? (ВИДЕО)

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА