Најновије

БИ-БИ-СИ НА УДАРУ: Оптужени за антисемитску „крвну клевету“

Британски министар за имиграцију Роберт Џенрик упоредио је Би-Би-Си-јево извештавање о сукобу Хамас-Израел са антисемитском „крвном клеветом“ .

Овај емитер нашао се на удару неколико британских званичника због извештавања о нападу на болницу у Гази који се догодио 17. октобра, за који су Израел и палестински званичници окривили једни друге. 

„Извештавање о трагичној експлозији у болници Ал-Ахли од стране Би-Би-Сија и других било је као крвна клевета 21. века“, написао је Џенрик на Х (бивши Твитер). 

Медији "под контролом терориста"

У свом посту, Џенрик је коментарисао питање које је посланик Стивен Краб раније поставио премијеру Ришију Сунаку. Током парламентарне дебате, Краб се пожалио да  су „делови британских медија“ известили о нападу на болницу ослањајући се на информације „службеника у Гази под контролом терориста“.

„Наслови су од тада преправљени, али изливање мржње према Јеврејима на друштвеним мрежама преко ноћи било је подло“, рекао је Креб. Даље је затражио да Сунак упозори да „свака информација која долази од Хамаса мора бити третирана са одређеним степеном провере и унакрсног испитивања“. 

Премијер се сложио да „не треба журити са судом пре него што имамо све чињенице“ о трагедији.

„На свим онима на одговорним позицијама у овом дому и ван медија је да препознају да ће речи које изговоримо имати утицаја и треба да будемо опрезни са њима“, рекао је Сунак.

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли поновио је ово мишљење, тврдећи да је у уторак  „превише људи донело пребрзо закључке о трагичном губитку живота у болници Ал-Ахли“. Позвао је све да „сачекају чињенице, јасно и тачно их извештавају“. 

Би-Би-Си на удару

Израел је такође оптужио британске медије за пристрасност у вези са експлозијом у болници. Портпарол ИДФ Џонатан Конрикус критиковао је Би-Би-Си због „двоструких стандарда” и тврдио да је водитељ Скај Њуза отворио недавни интервју са њим „веома неправедним” питањем које имплицира да Израел треба да буде одговоран за смрт у Ал-Ахлију. 

Емитер је раније ове недеље потврдио да истражује неколико својих запослених због наводне антиизраелске пристрасности и подршке палестинској милитантној групи Хамас. 

Шта је "крвна клевета"

Крвна клевета или крвна оптужба је лажна тврдња да Јевреји, убијају децу како би користили њихову крв у својим верским обредима.

Крвне клевете су се углавном заснивале на томе да су Јевреји узимали људску крв и правиле маце, бесквасног хлеба који једу током празника Пасхе. Овај елемент оптужбе наводно је одсутан у најранијим клеветама у којима су тадашњи Јевреји оптуживани за поновно извођење распећа Исуса Христа.

ПРОБЛЕМИ У РАЈУ: Унутар клике Зеленског падају тешке оптужбе

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА