Најновије

ДА ЛИ ЋЕ ЕГИПАТ ОТВОРИТИ ГРАНИЦУ ЗА ПАЛЕСТИНЦЕ? Огласио се председник Египта

Египатски председник Абдел Фатах ел-Сиси одбацио је могућност присилног расељавања Палестинаца на Синај, додајуćи да би сваки такав потез египатско полуострво претворио у базу за нападе на Израел.

Ел-Сиси је у среду, на заједничкој конференцији за новинаре у Каиру са немачким канцеларом Олафом Шолцом,  рекао да ćе египатски народ  "у милионима изаћи и протестовати ако буде позван да то учини против било каквог расељавања становника Газе на Синај".

"Појас Газе је ефективно под контролом Израела и Палестинци би уместо тога могли да буду пребачени у израелску пустињу Негев док се не обрачунају с милитантима", рекао је он.

Ел-Сиси је оценио да је оно што се сада дешава у Гази "покушај да се натерају цивилни становници да узму избеглице и мигрирају у Египат, што не треба прихватити“, преноси Ројтерс.

„Египат одбацује сваки покушај да се палестинско питање реши војним средствима или путем присилног расељавања Палестинаца са њихове земље, што би било на штету земаља региона“, рекао је он.

Граница између египатског Синајског полуострва и појаса Газе је место јединог прелаза са палестинске територије који није под контролом Израела.

Израелско бомбардовање и опсада Газе изазвали су бојазан да би његових 2,3 милиона становника могло бити присиљено да оде на Синај.

ПРОБЛЕМИ У РАЈУ: Унутар клике Зеленског падају тешке оптужбе

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА