Најновије

ХРВАТИ ХИСТЕРИШУ У ЕВРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ: Затиру црногорску нацију, помогнимо Спајићу, ствара се нова српска држава

У Бриселу ништа ново. Ред русофобије, ред србофобије и брутално мешање у унутрашње ствари Црне Горе.

Томислав Сокол (Фото: ЕП)

Тако бисмо могли да окарактеришемо јучерашње гласање посланика Европског парламента који су изгласали тзв. Резолуцију о Црној Гори и усвојили амандмане којима се предлаже одлагање пописа. У амандманима који се односе на попис, између осталог, се наводи да се попис обави у складу са међународним и ЕУ стандардима чим се заврши политички застој у земљи, те да се ово важно питање не користи као још један изговор за јачање поларизације друштва.

Подсетимо, за Резолуцију је гласало 529 посланика ЕП, 51 је био против, а 53 је било уздржано.

Међутим, најбучнији су били хрватски посланици у Европском парламенту Тонино Пицула и Томислав Сокол.

Подносећи „Извештај о напретку Црне Горе за 2022“, Пицула се, у свом препознатљивом стилу, забринуо за стање у Црној нам Гори због предстојећег пописа.

„Предлажемо је да се попис не користи као још један политички алат за додатну поларизацију друштва. Отклањање политичких блокада био би конструктиван предуслов за његово одржавање на отворен и транспарентан начин, без икаквог политичког уплитања”, рекао је он.

Наравно, Пицула није могао а да не помене и Српску православну цркву.

“Која је нажалост активан политички фактор у Црној Гори и често се користи као средство вањског уплитања у домаће политичке процесе”, навео је Пицула.

Али, за разлику од Пицулиних опроштајних и, опет, одмерених порука, дипломатског речника се није придржавао његов млађани и острашћени колега Томислав Сокол.

Томислав Сокол поручио је да су сведоци затирања идентитета Црногораца као засебне нације.

“Будимо отворени, јер смо на корак стварања мини Белорусије у срцу Европе, под контролом Вучића и Русије. Молим вас освестите се и спречите то док још није касно”, рекао је Сокол.

Подвукао је да је политичка криза у Црној Гори проузрокована од стране антиевропских снага које покушавају формирати просрпску и проруску власт, само след политичког хаоса који траје од избора 2020. године до данас.

“Од тада, западне силе, укључујући и ЕУ, подршку дају онима који су привржени европским вриједностима само на речима, али не и у стварности. У стварности смо, пак свједоци све брже и брже србизације црногорских институција”, навео је Сокол.

Према његовим речима, формирање Владе у којој би биле радикалне просрпске и проруске снаге представљало би цементирање тог процеса са пописом који би био последњи корак у деконструкцији независне Црне Горе.

“Бојим се да господин Спајић нема снаге сам одупрети се и зато му требамо помоћи”, казао је он.

Гле чуда, Сокол је све ово, и још горе, рекао у подкасту Дарка Шуковића, одмах након хистеричног испада у Европском парламенту.

“Покушаће да попишу људе који генерацијама живе у Србији и немају везе са Цром Гором, са циљем да Срба буде више у Црној Гори. Попис ће бити кључна ствар која ће одредити будућност Црне Горе наредних неколико деценија”, наводи Сокол.

Сокол „упозорава на све стране“ да, “уколико се у томе успе, онда ће наредни корак бити притисак да се промени Устав и да се Црна Гора, практично, забетонира као друга српска држава”.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА