Најновије

ПРИШТИНА ЈАВЉА - УН да констатује да су преговори пропали

Политички аналитичар из Приштине Љеарт Хоџа изразио је сумњу да постоји међународно расположење за организовање мировне конференције која би решила ситуацију на Косову, подсећајући да је дијалог који се води почео одлуком Уједињених нација, а затим пребачени под ЕУ, и да би се конференција могла организовати искључиво уколико се закључи да су преговори пропали.

Албански премијер Еди Рама предлаже организовање међународне мировне конференцију која би решила ситуацију на северу, а са друге стране, бивши косовски премијер Иса Мустафа тврди да то није добра идеја за Косово и Метохију.

„Морамо поћи од основне тачке, а то је да је актуелни дијалог почео одлуком Уједињених нација, тако да, мора у Уједињеним нацијама да дође до неког закључка да је овај дијалог пропао и онда да се организује мировна конференција. Требало би да се зна да ли је то опет под окриљем Уједињених нација, а то би онда значило могуће укључење и Русије и Кине у цео овај процес, а Руси су сада мало заузети неким другим пословима на Истоку, тако да сумњам да постоји међународно расположење да се иде ка том формату“, истакао је Хоџа у изјави за „Косово онлајн”.

ШТА ОНИ ОПЕТ ТРАЖЕ У КИЈЕВУ? "Неформално" кување светског сукоба

Он тврди да треба да се ради на већ постојећем дијалогу, да се појача притисак на обе стране, а уколико је потребно, укључити и виши дипломатски ниво.

„Мировна конференција, ако би то био пут даље, онда је требала да се одржи пре 20 година година, а не 2024.“, тврди Хоџа.

Људи који верују у ту идеју, тврди Хоџа, мишљења су да је лакше „прескочити“ Европску унију, а одлучујући ће можда бити избори у Словачкој који би, како истиче, специјалног представника за дијалог Мирослава Лајчака могли да врате у домовину, а да његово место посредника уступе некоме другом.

„Мислим да док нема неке званичне процене да је овај дијалог пропао сумњам да нешто друго може да се уради под окриљем Уједињених нација, а ако се не ради под окриљем УН, онда је то нешто друго и сумњам да може да се уради брзо“, тврди Хоџа.

Подсетио је на Дејтонски споразум који је, како каже, зауставио рат, али је БиХ, тврди, и после толико година нефункционална држава.

„Косово функционише много боље као држава него БиХ и то се може лако видети не само на терену него и ако читате међународне извештаје. Тако да, ако се појављују неки други предлози, они би требало да се детаљно елаборирају и да буду прилично дубоки да људи знају да неће нешто непредвидиво да се деси опет за неких 20-25 година што би парализовали државу. То је у Босни већ учињено, и мислим да те сценарије који су непредвидиви и који нуде брза, инстант решења, мислим да то на Балкану једноставно не функционише“, рекао је Хоџа.

ИЗАШАО СА ФОТОГРАФИЈОМ УБИЈЕНОГ СРИНА: Језива слика, још тежа истина

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА