Најновије

ШОКАНТНО: Овакви избори за посланике су противуставни, а спајање избора је антидемократски чин! (ВИДЕО)

Устав Србије каже да бисмо морали да заокружимо име посланика, а не странку. Наиме, Устав предвиђа да се посланици бирају исто као председник, непосредним изборима. Ми треба да имамо 250 изборних јединица, изјавио је Зоран Јовичић, један од лидера дијаспоре и председник Скупштине Савеза организација „Корени“, приликом гостовања на каналу Прави одговро у емисији Луча.    

Он је рекао да је те посланике код нас поставио шеф странке. 

- И ајде нека мене постави неко, наравно да бих ја слушао шефа, не би било фер да не слушам. Али, ја бих испробао експеримент, сад кад би овим садашњим посланицима неко рекао, ево биће избори за годину дана у 250 изборних јединица, чак и ови сада би рекли: „А не, не, Вучићу извини, ја морам да видим шта ми кажу моје комшије, они ће ме бирати“. А и сам ће шеф странке ће рећи: „Па јесте, шта има ја да ти причам, треба њих да слушаш, ако хоћемо да добијемо изборе“. 

Јовичић је истакао још један разлог зашто шефови странака не воле већински систем.

- Па зато што у том систему посланици бирају шефа странке, и то после избора. А код нас шеф странке бира посланике. Наравно да је онда доживотан – приметио је Јовичић, а потом наставио: 

- У представи по Нушићевој комедији „Народни посланик“, види се колико је заправо народни посланик моћан, колико су све заинтересовани и колико се министар боји интерпелације, јер мора да одговори кад му посланик постави питање. И још нешто, ту се види на који начин се бира тај посланик, а бира га његова општина. 
Јовичић је напоменуо да је у Србији од увођења парламентаризма у 19. веку био управо већински систем, а да данас једино Србија и Црна Гора имају пропорционални систем. 
Он је открио и да су се Американци одвојили од Британије зато што су тражили своје представнике у британском парламенту, односно да имају 15 посланика, те да се у том смислу и они питају какви порези им се уводе. 

- Енглези су рекли „Нећемо“. „А нећете? Е, нема пореза“. И око тога су се покачили – навео је Јовичић како је дошло до Америчке револуције. 

Такође, нагласио је да је и спајање избора различитих нивоа, антидемократски чин. 

Говорећи о бившој Југославији, приметио је да Крајини није дозвољена независност, а Косову јесте, те да такви аршини говоре да нам је требала и морала би да се организује међународна конференција о посткомунистичким границама, „како би успоставиле нормалне границе“. 

Јовичић открива који народ је према мишљењу разних странаца „најхрабрији на свету“. Говорио је о важности грађевинског земљишта, објаснивши да су комунисти 1958. године укинули давање дозволу за градњу кућа у Србији, те да су они увели дивљу градњу, која постоји до данас. Бавио се и локалним темама, па је говорио и о томе зашто су Мали Мокри Луг и Калуђерица дискриминисани у односу на друге Београђане. 

Коначно, као електроинжењер који се бавио роботиком, он је открио и шта крију од нас о вештачкој интелигенцији. 

О свему томе не пропустите да сазнате више на каналу Прави одговор.

ЕМИЛ ВЛАЈКИ: НАТО "мирољубива" окупација Косова и Метохије

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА