Најновије

УПОЗОРЕЊЕ ИЛИ ПРЕТЊА? Бајден Израелцима говори шта смеју а шта не у рату против Хамаса

Амерички председник и његови сарадници узели су активно учешће у формирању израелске стратегије у израелском рату против Хамаса

Прошле суботе, док је Израел још увек био у шоку од смртоносног напада Хамаса недељу дана раније, војска је саопштила да припрема "координисане ударе из ваздуха, мора и копна" како би уклонила припаднике те групе у Гази.

Али до средине недеље, војни портпароли су сугерисали да би копнена офанзива "могла бити нешто другачије од онога што мислите". Она би могла почети касније, трајати дуже и развијати се на неочекиване начине.

Између тих најава дошло је до серије посета америчких званичника, укључујући и државног секретара, министар одбране и председника Џозефа Бајдена. Између излива емоција и обећања да ће послати војне бродове и наоружање, Американци су донели и поруке опреза у предузимању наредних акција.

Како наводи "Блумберг", САД и Израел деле жељу за уништење, Хамасове војне инфраструктуре у Појасу Газе, што је могуће само копненом инвазијом.

Али утицај САД већ обликује начин на који ће тај напад бити спроведен - пре свега како смањити број цивилних жртава у густо насељеној Гази у којој живи више од два милиона људи, али и како ће изгледати "дан после".

Три анонимна израелска званичника рекла су за "Блумберг" да је утицај Вашингтона у рату против Хамаса дубљи и интензивнији него што је био случај у прошлости.

САД су све забринутије да би инвазија на Газу могла да увуче Хезболах у рат. То би отворило други фронт, увукло САД дубље у сукоб и поткопало америчке напоре да стабилизују Блиски исток кроз нормализацију односа Израела и арапских земаља, наводи амерички портал.

"Председник Бајден је фокусиран на смањење шанси да се овај рат прошири на други фронт. То је његов главни циљ", рекао је израелски министар спољних послова Ели Коен.

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху је након Бајденове посете рекао да се постигнут договор о "сарадњи која ће променити једначину на свим (ратним) позорницама".

На путу назад у Вашингтон, Бајден је казао да је са Израелцима говорио о "различитим алтернативама" када је реч о копненом рату, пре свега из бриге да би цивилне жртве могле да долију уље на ватру.

Бајден је у Израелу показао изливе нежности и емоција, али је донео и упозорења.

"Правде мора бити. Али ја вас упозоравам да, док осећате бес, не дозволите да вас он обузме. Након (терористичких напада) 11. септембра, ми у САД смо били бесни. И док смо тражили правду и добили је, направили смо много грешака", рекао је амерички председник.

Амерички председник је подстакао Нетанијахуа да дозволи прилив хуманитарне помоћи у Газу, у којој се цивили налазе у све тежој хуманитарној ситуацији услед израелске блокаде и ваздушних напада. Прве испоруке из Египта би могле да стигну већ у петак, наводи "Блумберг".

"Бајден сматра да постоји потреба да се порази Хамас, али такође жели да задржи стратешке савезе и мировне споразуме између Израела и арапских земаља, да их прошири и продуби америчко вођство на Блиском истоку", рекао је амерички генерал и некадашњи високи званичник Пентагона Амос Гилед.

"Зато је хуманитарна димензија толико значајна."

Амерички званичници су рекли да се "надају да ће наставити са нормализацијом односа Израела и Саудијске Арабије", иако је рат са Хамасом то значајно отежао.

Такав споразум би укључивао и америчке безбедносне гаранције за обе државе, али је ове недеље испливало да то већ de facto постоји, рекао је један израелски званичник.

Израелски министар спољних послова Коен је у среду рекао да би Израел, уместо потпуне окупације, могао да направи неку врсту тампон-зоне око Појаса Газе. 

ЗА ОВАЈ ПОТЕЗ КИЈЕВА - ОДМАЗДА МОСКВЕ МОРА ДА БУДЕ ЖЕСТОКА:...

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА