Најновије

Израел поново напао Либан, Бејрут позвао на прекид ватре, умешао се Египат

Израелска војска саопштила је да је током ноћи извела велики број напада на положаје Хезболаха у јужном Либану, као одговор на противтенковске и ракетне нападе.

Војска наводи да је на мети био низ војних објеката које организација користи за оперативне потребе и лансер противтенковских ракета усмерених на Израел.

Либанска влада позива Израел да прогласи 48-часовни прекид ватре

Либански министар спољних послова Абдала Бу Хабиб затражио је од Израела да прогласи 48-часовни прекид ватре.

„Хајде да позовемо на прекид ватре и видимо шта ће се десити“, рекао је министар.

Хабиб је за Си-Ен-Ен изјавио за америчку телевизију да је његова земља веома забринута да би се рат могао проширити на регион.

„Ми заиста не желимо рат. Влада не жели рат. Ми разговарамо са различитим организацијама. Али то није под контролом јер све зависи од онога што се догађа у Гази“, рекао је либански министар.

Египат сазвао мировни самит о Гази, САД не учествују

Египат је за данас сазвао самит о кризи у Гази, у тренутку када постоји све већи страх од ширег блискоисточног рата, али одсуство високог званичника САД, главног савезника Израела, и неких других лидера, смањује очекивања о томе шта се тим састанком може постићи.

На брзину сазван самит мира у Каиру, док сукоб и даље бесни, окупиће више арапских и европских шефова држава и влада, заједно са министрима спољних послова уз присуство и генералног секретара УН Антонија Гутереша.

Русију ће на самиту представљати специјални представник председника Русије Владимира Путина за Блиски исток и Африку, заменик министра спољних послова Михаил Богданов, а Кину изасланик за питања Блиског истока Жаи Јун.

Испред ЕУ доћи ће председник Европског савета Шарл Мишел и високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

На списку оних који се до сада очекују на Самиту мира у Каиру су египатски председник Абдел Фатах ел Сиси, палестински председник Махмуд Абас, јордански краљ Абдулах, краљ Бахреина Хамад бин Иса Ал Калифа, кувајтски престолонаследник шеик Мешал ал Ахмад ал Сабах.

Очекују се и италијанска премијерка Ђорђа Мелони, шпански премијер Педро Санчез, грчки премијер Киријакос Мицотакис, кипарски председник Никос Христодулидес, председник Јужне Африке Сирил Рамафоса, немачка министарка спољних послова Аналена Бербок, француска министарка спољних послова Катрин Колона, јапанска министарка спољних послова Јоко Камикава, шеф британске дипломатије Џејмс Клеверли, норвешки министар спољних послова Еспен Барт Еиде, а листа учесника још није коначна.

Египат није много саопштио о циљевима скупа, осим изјаве египатског председништва од 15. октобра да ће самит обухватити недавна дешавања која укључују кризу у Гази и будућност палестинског питања. Самит би требало да отвори египатски председник данас у 10 часова по локалном времену.

Леопард гори као бакља: Руске десантно-јуришне јединице разбиле украјински напад (ВИДЕО)

Извор: Рт/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА