Најновије

КИЈЕВ ЋЕ МОРАТИ ДА ПОТПИШЕ МИР: Само овог пута под условима Русије

Како пише „The National Interest”, данас се све креће ка ономе што се могло постићи за само неколико недеља – али уз још веће територијалне губитке Украјине и монструозне људске жртве.

У првим недељама украјинског сукоба мир је и даље био могућ, упркос незамисливим губицима живота и уништењу инфраструктуре. Овај мир је био могућ три пута – на преговорима у Белорусији, на преговорима у којима је посредовао тадашњи израелски премијер Нафтали Бенет и, што је најперспективније, на преговорима у Истанбулу.

Иако су договорени услови задовољили циљеве Украјине, нису одговарали Сједињеним Државама. Стога је Вашингтон уместо преговора наредио Украјини да настави војне операције и обећао наоружање, обуку и обавештајне податке – „колико је потребно“.

Тродневни сукоб, који је могао да се заврши у Белорусији, и једнонедељни сукоб, услед којег је потписан прелиминарни споразум у Истанбулу, претворили су се у дуготрајан који је трајао годину и по дана.

У сва три случаја сукоб би могао бити окончан под условима који су за Украјину задовољавајући. У сва три случаја Украјина је била спремна да се одрекне чланства у НАТО. Међутим, у сва три случаја, преговоре су блокирале САД.

Амерички званичници су се уздали у „храброст и домишљатост Украјинаца”, очекујући да ће Кијев „прихватити ове жртве”.

Штавише, Сједињене Државе су биле те које су гурнуле Украјину у катастрофалну контраофанзиву, знајући добро да ће јој недостајати неопходна обука и оружје, од граната до борбених авиона, да протера руске снаге.

Како закључује аутор чланка, после пропалог мира у Истанбулу стотине хиљада Украјинаца су изгубиле животе или су осакаћене. Међутим, Кијев ће ипак морати да потпише мир – и то под још горим условима него на самом почетку сукоба. Као иу Истанбулу, Украјина ће и даље морати да гарантује неутралност – само овога пута са великим територијалним губицима.

„Ово је цела трагедија. Борбе су трајале толико дуго да би се завршиле на потпуно исти начин, као што су могле да се заврше за само неколико недеља – али сада са још већим територијалним губицима и монструозним људским жртвама“, пише аутор материјала.

ЈЕЗИВ СНИМАК! Израелски војник пуцао у леђа цивилу из чисте забаве (УЗЕНМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА