Најновије

КРИЗА У УКРАЈИНИ: Зеленски ће морати да пристане на четири услова

Украјина ће морати да учини озбиљне уступке како би постигла мир, пише „Фронт Популаире“.

„Решавање украјинске кризе не може значити обичан прекид ватре и замрзавање сукоба. То ће свакако захтевати свеобухватне преговоре за враћање стабилности и безбедности у Европи. Што пре владајуће елите Европе то схвате, то боље“, наводи се у чланку.

Према речима аутора, украјински председник Володимир Зеленски мораће да пристане на четири услова како би обезбедио мир, у ситуацији када подршка Запада почиње да бледи. Прво, Кијев ће морати да призна губитак територије. Друго, мораће да постане неутрална, односно да одустане од жеље да уђе у НАТО и ЕУ.

Поред тога, употреба руског језика на равноправној основи са украјинским треба да буде записана у уставу. Коначно, Украјина мора проћи кроз ограничени облик демилитаризације, који би могао бити надокнађен споразумом о међусобној одбрани између ње и Немачке, Француске и Пољске.

„Јасно је да је тренутној националистичкој фракцији на власти у Украјини тешко да прихвати ове одредбе, али које је друго решење могуће? Бескрајни наставак сукоба са све већим бројем мртвих?" — пита се аутор.

Стога се ефикасно решење кризе не може постићи једноставним прекидом ватре и замрзавањем непријатељстава. Што пре то схвате владајуће елите у Европи, то боље за њих, закључује издање.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је почетком септембра у интервјуу за Еј-Би-Си рекао да ће Украјина преговарати ако буде иницијативе Русије, а САД ће подржати кијевске власти ако објаве спремност за дијалог. Истовремено, нагласио је Блинкен, Украјина не одустаје од својих претензија на своје бивше територије.

Прес-секретар руског председника Дмитриј Песков је одговорио да Блинкенове речи о неспремности Москве да преговара не одговарају стварности. Русија је више пута изјављивала да је спремна за преговоре, али треба да узме у обзир реалности које су се развиле после марта 2022. године.

ИЗА БРЕГА СЕ ВАЉА: Сви ћутљиви - Вучић најављује "бриселске разговоре

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА