Најновије

СВЕ ОЧИ УПРТЕ У КАТАР: Имају кључну улогу у ослобађању талаца Хамаса

Катар је један од најподеснијих посредника, јер, по речима аналитичара, игра двоструку игру: одржава односе и са терористичким групама и одређеним западним државама које су му дужне.

С обзиром да има добре односе и са западним владама и са Хамасом, Катар се појавио као главни актер у напорима да се ослободе таоци које држи Хамас, пише "Франс 24".

Француски председник Емануел Макрон похвалио је кључну улогу Катара у ослобађању двоје америчких талаца које је Хамас држао од напада на Израел 7. октобра. 

Запад све више у таквим ситуацијама користи утицај мале, али гасом богате заливске земље: Катар је прошлог месеца одиграо главну улогу и у ослобађању пет Американаца које држи Иран. 

"Најприкладнији посредник је Катар. Добро познаје Хамас и његов је верни финансијски подржавалац", рекао је Хасни Абиди, директор Центра за студије и истраживања арапског и медитеранског света са седиштем у Женеви.

Сједињене Америчке Државе су главни савезник Израела, али поштују и Катар, који је био седиште Политичке канцеларије Хамаса више од 10 година. У њему се, такође, налази највећа америчка војна база у региону.

Прави канали

Амерички таоци Натали Ранан и њена мајка Џудит вратиле су се у Израел у петак, саопштила је израелска влада.

Преговарачи су постигли веома добар резултат, рекао је Макрон и истакао да Француска жели да се сличне операције наставе у наредним "сатима и данима" како би се омогућило ослобађање талаца.

"Уверени смо да су канали које имамо прави и корисни", навео је Макрон, а у објави на Иксу истакао је да је Катар одиграо "одлучујућу улогу" у ослобађању двојице америчких талаца.

Катар је "специјалиста за ослобађање талаца", рекао је Етјен Диња са Факултета политичких наука у Паризу и стручњак за талачке ситуације.

Двострука игра Катара

Чини се да није случајност да је Макроновa особа од поверења за питања безбедности и изасланик за Либан, бивши министар спољних послова Жан-Ив Ле Дријан, био ове недеље у Катару, како наводе дипломатски извори.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен такође је посетио Катар током овонедељног обиласка региона.

"Катар игра двоструку игру - одржава односе и са терористичким групама и одређеним западним државама које су му дужне", рекао је Диња.

Емират је позвао талибане да отворе канцеларију у Дохи уз одобрење САД, што је омогућило преговоре о повлачењу америчких снага из Авганистана 2021. године, иако је након тога уследио повратак талибана на власт.

Неће бити колективних преговора

И друге земље у региону покушавају да интервенишу.

Турска је примила "захтеве за помоћ од неколико земаља", рекао је турски министар спољних послова Хакан Фидан.

Ердоган је последњих месеци настојао да поправи односе са Израелом које су последњих година пореметили разни спорови, али би то могло да има за последицу да Анкари не верује ни једна страна.

Египат је био тај који је помогао да се 2011. ослободи израелски војник Гилад Шалит, којег је Хамас држао више од пет година.

Потенцијални актери су "само они који су успоставили дугогодишње односе са Хамасом и стога су једини овлашћени да ступе у контакт са његовим лидерима", рекао је Абиди.

Али у овом случају, велики број талаца, различитих националности, значи да неће бити јединственог решења и да ће дипломатија вероватно бити мукотрпна.

"Неће бити колективних преговора. Свака држава ће бити позвана да преговара о ослобађању својих талаца", рекао је Абиди.

ОБЈАВИЛИ РУСИ: Најмање 34 хиљаде погинулих руских војника

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА