Најновије

ВУЧЕВИЋ ПОРУЧИО КИНЕЗИМА: Хвала за све током НАТО агресије

Србија је веома захвална Кини на подршци њеном суверенитету и територијалном интегритету, али и на свему ономе што је учинила за српски народ током НАТО агресије 1999. године, рекао је министар одбране Србије Милош Вучевић у интервјуу за "Глобал тајмс".

"Храбар отпор Србије, гвозденог пријатеља Кине, током НАТО агресије на бившу Југославију 1999. године, дирнуо је многе у Кини", подсећа "Глобал тајмс" у уводу у интервју и додаје да је "легендарно достигнуће" Ратног ваздухопловства и ПВО Србије у обарању стелт ловца први пут у историји човечанства изазвало поштовање многих Кинеза. 

Вучевић је истакао да Кина, за разлику од других великих сила, не поставља Србији никакве услове за сарадњу и да је своја достигнућа у различитим областима несебично посветила остваривању својих глобалних циљева. 

"Односи Србије и Кине су изузетно блиски последњих година и развијају се углавном захваљујући одличним односима два председника - Александра Вучића и Си Ђинпинга", истакао је Вучевић.

Он је додао да међусобно разумевање Србије и Кине по питању суверенитета и територијалног интегритета показује да две земље имају одличан однос, "који се, надам се, никада неће променити".

"Дубоко смо захвални на свесрдној подршци Кине очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије, као и на њеном увек доследном и принципијелном ставу по питању Косова и Метохије", навео је министар одбране.

У истом духу, Србија подржава политику једне Кине и осуђује све покушаје угрожавања њеног јединства, поручује Вучевић.

"Снажно подржавамо очување територијалног интегритета и суверенитета Народне Републике Кине. За нас постоји само једна влада са седиштем у Пекингу, а ми посматрамо Тајван као саставни део Кине", истакао је министар. 

Заувек захвални 

Вучевић се присетио и НАТО агресије 1999. године и поручио да ће Србија "заувек бити захвална кинеском народу за све што су учинили". 

"Србија никада неће заборавити подршку кинеског народа који је чврсто стајао уз нас током одбране од неморалне и неправедне агресије НАТО-а 1999. године, покренуте без сагласности Савета безбедности Уједињених нација, гажењем фундаменталних принципа међународног права. Нажалост, били смо сведоци и стравичног догађаја у којем је бомбардована зграда кинеске амбасаде у Београду, а животе су изгубили цивили који су радили свој посао", навео је Вучевић. 

Додаје да је на том месту постављена спомен-плоча "у знак сећања на наше преминуле кинеске пријатеље који су заједно са нама прошли кроз тешко искушење бомбардовања".

Глобална пажња због куповине кинеског оружја

О куповини кинеског оружја и опреме од стране Србије, међу којима су кинески противваздушни ракетни систем средњег домета ФК-3 и кинеске беспилотне летелице ЦХ-95 и ЦХ-92А, Вучевић каже да је то изазвало глобалну пажњу. 

Додаје да су све одлуке у вези са набавком опреме и модернизацијом наших трупа засноване на темељним анализама и стручним проценама надлежних органа Министарства одбране и Војске Србије.

"Реч је о модерном наоружању којим настојимо да ојачамо наше одбрамбене способности и значајно унапредимо своју борбену готовост. Сигурно је да је набавка савременог противваздушног система ФК-3 пружила додатну сигурност нашем ваздушном простору и нашој земљи у целини", навео је министар. 

Он је додао да смо набавком авиона ЦХ-95 са даљинским управљањем од кинеских партнера, "значајно унапредили своје могућности ваздушног извиђања и гађања циљева, које многе земље у региону и свету немају".

Они који тврде да је испорука кинеског наоружања променила регионалну војну равнотежу обично немају коментар када је реч о наоружавању наших суседа авионима, артиљеријско-ракетним системима, оклопним возилима, противоклопним системима или дроновима чија је намена потпуно супротна одбрани, поручио је Вучевић.

Србија ће наставити да унапређује способности, како у људским ресурсима, тако и у наоружању и војној опреми, "како бисмо могли да заштитимо свој народ, где год да живи, и како бисмо били гарант независности Србије".

Вучевић је додао и да Кина, за разлику од других великих сила, не поставља никакве услове за сарадњу са Србијом, а своја достигнућа у разним областима несебично посвећује постизању глобалних циљева.

"Сматрамо Кину својим традиционалним и дугогодишњим пријатељем у овим изазовним временима, али и једним од кључних фактора који доприносе глобалном миру и стабилности, што се небројено пута доказало кинеском мирнодопском политиком и мудрим политичким потезима", закључио је Вучевић.

Прочитајте ОВДЕ упозорење Ирана упућено Израелу

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА