Најновије

Амерички пуковник открио право стање

Коментаришући сукоб Тел Авива и палестинског Хамаса, те реагујући на потенцијални сукоб Израела и Хезболаха, бивши виши саветник у Пентагону Даглас Макгрегор изјавио је да би Сједињене Америчке државе могле брзо да буду увучене у директан сукоб с Ираном.

Пензионисани пуковник америчке војске осврнуо се на речи републиканског сенатора Линдзија Грејема да уколико Хезболах нападне Израел, САД морају да се умешају и истисну Иран, као заштитника те паравојне формације, из нафтне индустрије.

Паника у САД! Путин довео Бајдена на ивицу нервног слома! Британци открили због чега се лидер Америке хитно обратио нацији!

- Уколико, као што сугерише Грејем, почнемо да бомбардујемо кључну инфраструктуру у Ирану, разарање би било масовно, јер би Иран циљао све базе које имамо у Ираку и Сирији – где је око 1.000 Американаца – и то овог пута прецизно - изјавио је Макгрегор у емисији Такера Карлсона на Иксу.

А ако се настави тим путем, последња дестинација је армагедон, док ће последице, о којима очигледно нико не размишља, бити врло озбиљне и за Сједињене Државе, и Европу и Блиски исток, додао је Макгрегор.

Подсетио је да ће само економска штета бити огромна будући да кроз Ормуски мореуз сваког месеца пролази око 20 одсто светске нафте, 25 процената природног гаса, док у случају напада на Иран нестаје два-три милиона барела дневно из те земље.

- Цео регион је умешан у рат. Овде се не ради о иранском монополу ни у најлуђој машти - прецизирао је бивши виши саветник у Пентагону.

Сугерисао је и да америчка војска вероватно није добро припремљена за такав сукоб, посебно ако непријатељ има нове системе наоружања, док вишегодишње санкције уведене тој земљи нису ослабиле иранске војне способности.

Према Макгрегору, сукоб на Блиском истоку је конвенционални рат који пак има потенцијал да прерасте у нуклеарни.

- Ни САД, ни Русија не желе да до тога дође, али Израел има нуклеарну способност. Не знамо шта би био окидач да реше да употребе такво оружје. У том случају цео свет би био против Израела док сада брину само због муслимана широм планете - изјавио је пензионисани пуковник америчке војске, те додао да фокусирање на Хамас и Хезболах као непосредне претње прикрива широке последице сукоба – напад на градско језгро Газе носи велике цивилне жртве, а последице су катастрофалне, и моралне и стратешке.

Макгрегор је рекао и да Хезболах има велику операцију у Мексику, као и бројне агенте у САД, те да је врло лако замислити шта би све могли да изазову.

- Најважније је да Американци схвате да ако нападнемо Иран на основу наводне решености Хезболаха да нападне Израел, односно уколико Израел уђе у прави рат с Хезболахом, они ће имати највеће оружане снаге у региону - закључио је Макгрегор.

РУСКА ЗАСТАВА ИЗНАД ДЕПОНИЈЕ КОД АВДИЈЕВКЕ: Освојени висови који могу да донесу победу (ВИДЕО)

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА