Најновије

БАЈДЕН ЗАПРЕТИО: Будите спремни на одговор Америке

Амерички председник рекао је да од израелских званичника није тражио да одложе почетак копнене офанзиве на Газу.

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден изјавио је, говорећи о кризи на Блиском истоку и сукобу у Гази, да треба да постоји пут ка миру који укључује независне државе за Израелце и Палестинце и интеграцију Израела међу арапске суседе.

"Израелци и Палестинци подједнако заслужују да живе једни поред других у сигурности, достојанству и миру", рекао је Бајден новинарима у Белој Кући, преноси Ројтерс.

Председник САД казао је да ће Америка одговорити ако се наставе напади на америчко војно особље на Блиском истоку, и да "ирански ајатолах треба да буде спреман на то".

Он је напоменуо да се америчка војска налази на Блиском истоку, не због тренутне ескалације палестинско-израелског сукоба, већ због борбе против терористичких група, пренеле су "РИА Новости".

На питање новинара да ли је у разговору са израелским премијером Бенјамином Нетанијахуом и званичницима ове државе тражио одлагање почетка копнене инвазије на Газу, одговорио је да није.

"Указао сам на потребу да, ако је могуће, таоци буду безбедно извучени и рекао да ако је то изводљиво, онда то треба да се уради", додао је амерички председник.

Бајден је истакао и да не види никакву могућност да се ситуација у палестинско-израелској зони сукоба врати на "статус кво" који је постојао пре напада Хамаса.

Он је додао и да треба да се осигура да Хамас, како је истакао, нема више могућности да "терорише Израел и користи палестинске цивиле као живи штит".

На конференцији за медије са аустралијским премијером Ентонијем Албанезеом, Бајден је говорио и о Кини и напоменуо да САД намеравају да се "такмиче с Пекингом на свим пољима, али да не траже сукоб с овом земљом".

ХАОС У ГАЗИ: Амерички и израелски специјалци упали у Газу, али нико није изашао жив

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА