Најновије

ОТКРИВЕНО: План Квинте је нови концепт за ЗСО - Вучић прихвата промену!?

Из Приштине су званично потврдили да прихватају план Квинте. Београд се још није огласио, подвлачећи раније да је постигнут договор да се о новом предлогу и плану не прича још увек у јавности. Нови план Квинте је дефинисан као "оквир за даљу дискусију", а представљен је и као "модерно европско" решење и нови предлог за Заједницу српских општина.
Куртију се свидео нови план! (Фото: Скриншот)

Куртију се свидео нови план! (Фото: Скриншот)

ЗСО владајуће струје у српској политици тумаче као повратак суверенитета и управљачких механизама на простор насељен српским становништвом, стварајући истовремено утицај на цео простор Косова и Метохије, док опозиција оштро одбацује овакав приступ тумачећи све споразуме од Бриселских до тзв. Охридског споразума као издајничке.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је уочи сутрашњег састанка у Бриселу рекао да неће бити дијалога уколико након дешавања у Бањској Србији не буду уведене санкције, пише "Репортери", али медији су након тога известили да је Приштина званично прихватила “нови модерни европски план Квинте”.

КосДата су објавили ову информацију, наводећи да је предлог Квинте “модеран европски предлог за Заједницу српских општина”. О прихватању новог плана Квинте од стране Приштине је известила и Слободна Европа.

Портпарол ЕУ, Петер Стано, потврдио је да је у четвртак у Брисел позван премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и председник Србије Александар Вучић.

"Лидери 'Косова' и Србије су позвани да учествују на састанку подршке дијалогу на маргинама састанка Европског савета касније ове недеље", рекао је Стано.

Подсећамо, председник Србије, Александар Вучић, најавио је да очекује важне разговоре о Космету у четвртак или петак у Бриселу. Неки косовски медији и извори су објавили да ће и Курти и Вучић у Бриселу имати сусрете са западним лидерима, Макроном, Шолцом и Мелонијевом.

Иначе, након скандалозног прекопавања старог српског гробља због изградње пута у Косовској Митровици, надлежни органи су обуставили радове. Косовска полиција је поставила траке за забрану приласка.

Прочитајте ОВДЕ како је Обрадовић испрозивао Вучића

Извор: Правда / КосДата / Слободна Европа / РТ Балкан / РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА