Најновије

ПРОЗАПАДНА ОПОЗИЦИЈА ИМА НОВИ ЗАХТЕВ: Повуците медијске законе - хоћете манипулацију на изборима!

Опозиција тражи повлачење медијских закона из скупштинске процедуре, пише лист Данас.

Посланик Зелено-левог фронта Радомир Лазовић позвао је данас Владу Србије да, након реакције Европске комисије која је затражила поштовање Медијске стратегије у новим медијским законима, односно повлачење државе из власништва у медијима, промени спорне одредбе тих закона, или да их у целости повуче.

Влада и даље може да повуче ове законе док се гласање не заврши, што их позивамо да ураде“, рекао је Лазовић новинарима у Скупштини Србије, где је у току рапсрава, између осталог, и о медијским законима.

Он је оценио да се закон доноси уочи избора 17. децембра, како би се омогућила „што већа контрола над медијима“.

„Уколико није тако, оставите овај закон да о њему разговарамо накнадно, када се заврше ови најављени избори“, казао је Лазовић.

Додао је да Медијска стратегија, коју је Влада Србије усвојила 2020. године, јасно и недвосмислено предвиђа излазак државе из власништва над медијима, наглашавајући да „Телеком“ по досадашњим законима није смео да има власништво у медијима, а да се новим законом то само легализује.

„Европска комисија не реагује само на питање власништва. У реакцији Европске комисије тражи се и слободно медијско окружење, фер конкуренција, заштита медијског плурализма и рад РЕМ-а“, казао је он.

Према његовим речима, ту се не ради о некој ванредној реакцији европских званичника, већ су Европски парламент, Европска комисија, Савет Европе, ОЕБС и раније реаговали на проблеме које Србија има у медијској сфери.

„Е па сада се ти проблеми додатно продубљују, стварају се нови и креира се једна мрачна слика Србије, мрачна слика медија у Србији, што за последицу има утицај на изборну вољу грађана, утицај на изборе који ће се одржавати највероватније 17. децембра и онемогућавање да се сазна шта се све дешава у овој држави“, рекао је Лазовић.

Посланица Еколошког устанка Данијела Несторовић навела је да медијски закони нису у ставу са уставом и апеловала да се због тога повуче из скупштинске процедуре.

„Устав врло јасно и прецизно дефинише која су права и слободе. Између осталих, то је право грађана на слободу говора, изражавања и мишљења, али исто тако и објективно информисање. Овај закон, односно сет медијских закона, је све само не објективо информисање. Овај закон је покушај да се уништи и оно мало истине које се чује преко оно мало независних медија“, оценила је Несторовић.

Посланица Странке слободе и правде Мариника Тепић изразила је сумња да се хитна измена медијских закона врши како би „Телеком“, уколико купи две телевизије са националном фреквенцијом – Прву и Б92, могао да буде продат.

„Не само да би Телеком ушао у власништво телевизија Прва и Б92, већ познајући размишљање и поступање Александра Вучића, да би сутра Телеком, који је већ обезвређен, који се дави у корпуцији, продао неким својим арапским пријатељима попут ПКБ-а, Београда на води…“, навела је Тепић.

Вучић би на тај начин, како је навела, себи обезбедио две телевизије са националном фреквенцијом кроз „српско-арапско братство“.

„То је наша стрепња и зато упозоравамо на време, зашто се власти жури да баш сада уочи избора мења ове законе“, казала је Тепић.

Прочитајте ОВДЕ о новом плану Квинте

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА