Најновије

ЊУЈОРК ТАЈМС ТВРДИ: Снимак не показује да је палестинска ракета погодила болницу Ал Ахли

Пројектил у видеу који амерички и израелски званичници најчешће користе да покажу како је палестинска ракета случајно погодила болницу детонирао је у ваздуху и није погодио здравствену установу, показала је анализа америчког медија.

Видео-снимак који се користи као доказ тврдњи израелских и америчких званичника да је болницу Ал Ахли у Гази погодила палестинска ракета која је промашила циљ показује нешто друго, тачније сасвим супротно.

Детаљна анализа коју је урадио "Њујорк тајмс" снимка телевизије Ал Џазира показала је да ракета највероватније није изазвала смртоносну експлозију у болници. Како се наводи у тексту овог америчког медија, она је детонирала на небу око три километра даље и представља неповезани аспект борби које су се те ноћи одвијале преко границе између Израела и Газе.

Такође, ракета са снимка испаљена је из Израела, а не Газе, тврди се у тексту.

Налази "Њујорк тајмса" не дају одговор шта јесте изазвало експлозију у болници Ал Ахли нити ко је одговоран, истиче се у тексту. Тврдње израелских и америчких обавештајних агенција да се радило о залуталој палестинској ракети остају вероватне. Али, ова анализа отвара озбиљну сумњу у вези са једним од најчешће објављиваних снимака које израелски званичници користе како би подупрли своје тврдње.

Израелски званичници и палестински милитанти оптужују једни друге за експлозију у болници.

Више видео-снимака које је анализирао амерички медиј показују да су милитанти испалили десетине ракета са југозапада болнице неколико минута пре експлозије. Снимци такође указују да је у току било израелско бомбардовање, да су се догодиле две експлозије два минута пре него што је болница погођена.

Портпарол израелске војске Нир Динар рекао је за "Њујорк тајмс" да војне снаге нису гађале у опсегу који би угрозио болницу, али није одговорио на питање колико су били удаљени удари. 

Истиче се да недељу дана након трагедије у болници, многа питања остају отворена.

Још увек није потврђен тачан број жртава, са почетних 500, Хамас је смањио број на 471, али званичног броја још нема.

Болница, такође, није директно погођена. Експлозија се догодила у дворишту здравствене установе, а величина кратера, релативно мала, један је од аргумената које израелска војска користи у прилог тврдњама да они нису гађали болницу.

Хамас, који оптужује Израел за напад, још увек није пружио никакве чвршће доказе за те тврдње, попут остатака израелске ракете, на пример.

ХАОС У ГАЗИ: Амерички и израелски специјалци упали у Газу, али нико није изашао жив

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА