Најновије

ЂИЛАС ОСВЕТЉАВА НОВЕ УГЛОВЕ: Шпанија би нам забранила улазак у ЕУ

Председник Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас рекао је данас да ће када Србија дође на врата Европске уније (ЕУ) морати да се нађе формулација која ће задовољити земље које су признале Косово, предвођене Немачком и Француском, али и оне које нису као што је Шпанија.

Ђилас је агенцији Бета рекао да, како данас ствари стоје, Шпанија неће дозволити да Србија постане део ЕУ ако формално прихвати одвајање дела територије Србије јер има сличне проблеме.

Он је навео да је Шпанија, за разлику од Србије, део ЕУ и да се поштује њен територијални интегритет.

Могли смо да будемо у истој ситуацији, додао је, да Србију деведесетих година нису водили исти људи који је воде сада.

„Шпанија никада неће признати Косово као независну државу. Шпанија не признаје чак ни документа која је издала Приштина. Наше приближавање ЕУ олакшава им и позицију нашег највећег савезника када је ова тема у питању. ССП се залаже за сарадњу и помирење српског и албанског народа, али никако за чланство Косова у Уједињеним нацијама или признање независности. То су црвене линије које не бисмо прешли ни под којим условима“, нагласио је Ђилас.

На питање агенције Бета да ли ће председник Србије Александар Вучић де факто признати независност Косова, Ђилас је рекао да је Вучић већ предао Приштини све елементе српске државности.

„У Србији је лакше предвидети будућност него рећи шта је било у прошлости. Још не знамо шта је прихватио, а шта није, нити је парламент о томе расправљао. Вучић је Приштини предао полицију, правосуђе, локалну самоуправу, телекомуникације, енергетику, граничне прелазе, таблице... Српска листа је била у коалицији са Тачијем, Харадинајем и Куртијем. Вучић је албанској страни и делу међународне заједнице који подржава независност Косова дао све што је од њега зависило, а ми смо поново на граници санкција и изолације. То је апсолутно невероватно“, рекао је председник ССП.

Према његовим речима, после трагичних догађаја у Бањској, позиција Србије се драстично погоршала, „а Вучић је још више уцењен од међународне заједнице”.

Он је додао да приоритет Србије мора бити безбедан опстанак српског народа на Косову и Метохији и стварање услова за повратак свих оних који желе да се врате на Косово.

„Нажалост, у време Вучића и Српске листе Косово је напустило око 40.000 Срба. Најугроженији народ у Европи су Срби на Косову и Метохији који не подржавају политику Вучића и Српске листе. Они су под огромним притиском и Приштине и Београда“, рекао је Ђилас.

На питање агенције Бета шта власти у Београду треба да ураде да спрече егзодус Срба са Косова, Ђилас је рекао да би за Косово требало формирати инвестициони фонд који би финансирао отварање радних места у срединама где живе Срби.

„Вучић каже да Србија годишње издваја више од 900 милиона евра за Косово. Где завршава толики новац, када већина Срба на Косову једва преживљава? За ову власт Косово служи само за прање новца и крађу гласова. Србија мора да обезбеди мир, да помогне отварање фабрика у којима би се запошљавали Срби, да улаже у Универзитет у Северној Митровици, да стипендира студенте...“, рекао је Ђилас.

Прочитајте ОВДЕ шта је Стејт департмент саопштио о Косову и Метохији

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА