Најновије

ХАМАС ОСЛОБАЂА ЦИВИЛНЕ ТАОЦЕ: Дали су услов за ослобађање израелских војника

Палестински милитантни покрет Хамас је спреман да ослободи све цивилне таоце, али не и заробљене израелске војнике, за чије ослобађање очекује преговоре и међусобну размену заробљеника са Израелом, изјавио је за РИА Новости Муса Абу Марзук, један од лидера милитаната.

Он је појаснио да Хамас таоце дели у две категорије: једно су невини цивили који ће бити ослобођени и на њима нема кривице, а други су војници, односно за њихово ослобађање су потребни преговори и размена заробљеника.

„Заробили смо на стотине војног особља”, додао је Марзук, пренео је Танјуг.

Израел је 7. октобра био подвргнут до тада незабележеном ракетном нападу из појаса Газе у оквиру операције „Поплава Ал-Акса” коју је најавило војно крило палестинског милитантног покрета Хамас.

Након тога, милитанти су ушли у гранична подручја на југу Израела, где су отворили ватру и на војску и на цивиле, а такође су узели таоце.

У Израелу је, према локалним властима, погинуло више од 1.400 људи, укључујући 300 војника, а више од 5 хиљада је рањено.

Као одговор, Израелске одбрамбене снаге покренуле су операцију „Гвоздени мачеви” против Хамаса у Појасу Газе.

Број жртава у овим нападима на палестинску енклаву, према локалном Министарству здравља, премашио је 7.300  људи, а преко 18.000 је повређено.

НАТО ЗАЛУПИО ВРАТА ПРЕД ЗЕЛЕНСКИМ: На чланство ће да сачекају

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА