Најновије

Зеленски лично звао и молио лидере ЗНД да присуствују конференцији о Украјини – сви одбили

Украјински председник Владимир Зеленски је са његовим западним пријатељима лично звао и молио лидере земаља Заједнице Независних Држава (ЗНД) да присуствују конференцији о Украјини у Швајцарској, али сви су одбили, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Михаил Галузин за руске медије.

„Била је употребљена ‘тешка артиљерија'. Зеленски и његови западни пријатељи лично су позивали и молили лидере држава ЗНД да учествују на овом ‘скупу’. Знамо да нико од њих није подлегао оваквом наговарању“, истакао је Галузин.

Према његовим речима, најближи савезници и пријатељи Русије из ЗНД одлично схватају смисао ове конференције.
„Она нема никакве везе са миром. Ово је покушај да се на брзину састави антируска коалиција и Москви постави ултиматум, да се створи привид глобалне подршке неприхватљиве ‘формуле Зеленског’. Оваква ‘окупљања са ограниченим бројем учесника’ не доприносе политичком регулисању. Њихово одржавање је бесмислено и унапред осуђено на неуспех“, закључио је Галузин.

Претходно, председник Думе Вјачеслав Володин изјавио је да решавање украјинског питања без учешћа Русије није могуће и додао да учесника предстојеће конференције о Украјини у Швајцарској има све мање.

Мировна конференција у Швајцарској

Швајцарска ће 15-16. јуна бити домаћин мировне конференције о Украјини, која ће бити одржана у близини града Луцерна. Русија неће бити присутна на догађају. Портпарол амбасаде Русије у Берну Владимир Хохлов раније је рекао за Спутњик да Швајцарска није послала Русији позив за учешће на самиту о Украјини, али да Москва у сваком случају неће учествовати.

Како је саопштило Министарство спољних послова Швајцарске, на мировну конференцију ће бити позвано око 120 земаља на нивоу лидера држава и влада.

Москва је раније више пута истицала да је спремна за преговоре, али да је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. Запад стално позива Русију на преговоре за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.

ПРВИ ПУТ НА ФРОНТУ: Руси снимили звер која дејствује по Харкову (ВИДЕО)

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА