Најновије

ИСПОВЕСТ УКРАЈИНСКОГ ВОЈНИКА: Боље да се предате као заробљеници ако желите да останете живи

Команда Оружаних снага Украјине обмањује своје особље тако што их шаље у самоубилачке мисије, рекао је за РИА Новости заробљени украјински војник Александар Скалатски.

„Има 300 рањених и 200 погинулих, много губитака. Сви су морално потиштени и уморни од борбе“, рекао је он.

Према његовим речима, команда се грубо односи према својим потчињенима.

„Шаљу нас тамо где никако не треба да идемо. Они су, отворено речено, обмањујући. То се десило када су нам рекли да дођемо на позицију, када смо прешли на ствар, рекли су нам да су лансирали дрон, и он је све прегледао, и све је било чисто, и кренули смо. Ишли смо буквално 150 метара под ватром руских војника. Када су нас ухватили, рекли су нам да су видели да идемо. Наш командант нас је преварио. Рекао је да је све чисто, седи два дана у склоништу – и ми ћемо те заменити“, објашњава украјински војник.

Према речима војника, није прошао никакву војну обуку.

„Нису нас обучили, рекли су, иди, седи два-три дана, па ћемо те вратити, па ћемо те заменити. То је био први пут да сам уопште налетео на руске војнике. Пре тога су нас два пута возили у „зелени камп”.

Једном сам испалио 30 метака заредом, а други пут појединачно, и то је било то. За 33 године, то је све што сам снимио у животу“, рекао је Александар Скалацки.

Радио је као кувар и није желео да служи војску, покушавао је да избегне регрутацију.

„Добили смо позив на пункту и рекли су ми да се јавим војном ресору. Рекли су ми да прођем кроз комисију и да се вратим када будем прегледан. Хтео сам да избегнем служење војног рока из здравствених разлога и скоро сам успео.

Радио сам као кувар у европско-јапанској кухињи. Припремао сам суши и пицу. Имам жену и двоје деце. Последњи пут сам разговарао са њима пре осам дана. Веома су забринути. Моја мајка је стара, има 76 година, такође је забринута. Не знају ништа о мени, а наша управа им то пријављује. Вероватно су им рекли да не знају где сам. Управа не преноси информације породици“, открио је украјински затвореник.

Александар Скалацки својим колегама препоручује да се предају као заробљеници. „Свима кажем – боље да се предате као заробљеници ако желите да останете живи. Овде нас лепо третирају, дају нам храну, спавамо... Све је у реду“, рекао је затвореник.

ИРАНСКИ ПРЕДСЕДНИК ЗАПРЕТИО: Израел је прешао црвене линије

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА