Најновије

"ФАЈНЕНШЛ ТАЈМС ЈАВЉА": Која је тактика израелске копнене офанзиве на Појас Газе?

Ограничене операције помажу ИДФ-у да искористи ватрену надмоћ над Хамасом уз минималан ризик

После вишедневних најава, Израел је протеклог викенда покренуо офанзиву "ограниченог опсега" на Појас Газе. Разлог је, кажу званичници, да јеврејска држава жели максимално да искористи своју ватрену надмоћ над Хамасом, минимализује ризик и губитке и, истовремено, избегне увлачење других супарника у сукоб.

На тактичком нивоу, мањи опсег значи да је копненим трупама лакше да добију блиску ваздушну подршку, што је кључно за улазак у делове северне Газе, где је Хамас провео године припремајући одбрану, рекла је "Фајненшел тајмсу" особа упозната са борбеним плановима Израела.

Званичници кажу да ће борбе у Гази бити интензивне: Хамас је обучен за урбану борбу и изградио је огромну мрежу тунела, названих "Метро у Гази", помоћу којих се њихови борци и оружје неопажено крећу. Група, такође, има арсенал противтенковског оружја и импровизованих експлозивних направа.

"Једина ствар која је гора од борбе на урбаном терену је борба у рушевинама. Има толико места где могу да се сакрију и изведу заседе", рекао је Ејал Хулата, који је до раније ове године био председник Савета за националну безбедност Израела. "Када израелска војска постане статична, она је рањивија. Зато их видите у спором, али сталном покрету".

Званичници кажу да постепено јачање снага у Појасу Газе има за циљ смањење вероватноће да се Хезболах, моћна либанска милитантна група коју подржава Иран, "придружи" сукобу.

Постављање мањег броја трупа у Гази, такође, значи да би људство могло лакше да буде распоређено на север, ако би Хезболах ушао у рат, каже извор упознат са борбеним плановима Израела.

Иако постоје они који сматрају да су размере почетног упада знак да Израел тежи нечему мање амбициозном од уништења Хамаса, Израел инсистира да неће подлећи "међународном притиску" и да ће потпуно разорити Хамас.

Интересантна је и млака реакција Хамаса на инвазију. Група није испалила много противтенковских пројектила на оклопна возила ИДФ-а, што је нагнало многе да се запитају шта Хамас крије, нарочито ако се зна да је израелска обавештајна служба раније овог месеца спектакуларно погрешно проценила способности и намере групе.

ЈЕЗИВЕ ВЕСТИ ЗА КИЈЕВ - Кад крене руска офанзива ни Кијев неће бити далеко

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА