Најновије

ГАЛИЈАШЕВИЋ: Бошњаци подржали Хамас, а не Палестинце

Све што се догађало у Сарајеву и у Зеници на такозваним скуповима подршке Палестинцима није никакав инцидент, случајна појава или преседан, већ рефлексија стања духа у мржњом отрованом Сарајеву које не прихвата никога ко не личи на њих - у вјери једнако као и у политици, изјавио је експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.
Галијашевић (Фото: Скриншот)

Галијашевић (Фото: Скриншот)

Галијашевић је истакао да су оба скупа била организована са циљем да се подржи палестинска организација Хамас, а не Палестинци и од њих страдалници на Блиском истоку, те да посебно Палестинци нису добили ништа добро што би њихову позицију промијенило и учинило подношљивом.

- Истовремено, БиХ ће испаштати због многих званичника, чак и неких из Министарства безбједности који су присуствовали овим скуповима и аплаудирали црно-бијелој пројекцији сукоба на Блиском истоку - рекао је Галијашевић коментаришући поруку некадашњег команданта 7. Муслиманске бригаде тзв. Армије БиХ, а данас званичник СДА Шерифа Патковића у обраћању, којем је присуствовао и амбасадор Палестине у БиХ Резек Намора, да се ставља на располагању Хамасу.

Он је указао да управо та искључивост и та врста агресивне поруке која не разумије сложеност сукоба и јесте разлог зашто то све дуго траје и зашто гомила толико невиних жртава.

Галијашевић је оцијенио да је изјава Патковића, Алијиног генерала и бившег команданта Седме муслиманске бригаде из Зенице, посебно страшна и неприхватљива и, ма колико била безначајна у израелско-палестинском рату, она производи, подстиче и ескалира радикализам код Бошњака у заједничкој земљи.

- Зашто се некадашњи командант 7. Муслиманске бригаде Шериф Патковић ставио на располагање Хамасу и шта то уопште значи и шта ће бити од тога, може бити питање на које одговоре морају дати безбједносне структуре у БиХ - нагласио је он.

Галијашевић је подсјетио да није дозвољено ширење насилних идеологија и да је кажњиво подржавати терористичке организације попут "Муслиманског братства" и његовог огранка Хамаса.

Према његовим ријечима, многе изговорене ријечи које су неприхватљиве Израелу истовремено су врло увредљиве самим Палестинцима који нису Хамас.

- Скуп у Зеници, најављен као скуп подршке Палестинцима, био је скуп подршке Хамасу. Њему је присуствовао и амбасадор Намора који је био присиљен да шути о томе да је Хамас терористичка организација која не представља Палестину и да у УН само Палестинска ослободилачка организација /ПЛО/ има тај мандат, а да је управо Хамас многе вође ПЛО масакрирао или протјерао из Газе још 2006. године и да је Газа данас концентрациони логор са два реда "стозубих" бодљикавих жица. Први ред контролише Хамас, а други израелска влада - појаснио је он.

Галијашевић подсјећа да је Патковић у рату деведесетих година једно вријеме предводио јединицу која је у Хагу препозната као радикална и чији је команданат био пуковник Амир Кубура, један од тројице Бошњака осуђених од Хашког трибунала због тешких ратних злочина /осуђени су и генерал Расим Делић и начелник Генералштаба генерал Енвер Хаџихасановић/.

Он је додао и да је у вријеме рата други командант Седме муслиманске Махмут ефендија Каралић тешко преживио покушаје убиства од муџахедина припадника те јединице, која је имала стотине припадника разних терористичких организација из арапскога свијета.

- Кључна ствар која повезује муслимане из БиХ са "браћом" у Гази, али и онима из арапскога свијета који су се прикључили јединицама тзв. Армије БиХ је покрет "Младих муслимана" и идеја "Муслиманскога братства", чији је истакнути идеолог био Алија Изетбеговић, аутор "Исламске декларације" о нужности исламизације свијета, изградњи исламског друштва и исламске власти као основног услова за стварање исламске државе - рекао је Галијашевић за Срну.

Он је нагласио да су Патковићев говор прећутили медији у Сарајеву, а није га коментарисао нико од бошњачких или пробошњачких политичара, посебно око његовог јавног сврставања на страну Хамаса и стављању на располагање.

Истовремено, додао је, "Муслиманско братство" у Сарајеву, иако забрањено у САД, ЕУ, Јапану, Египту и Саудијској Арабији, наставља да гради политичку платформу организовања и дјеловања терористичких организација попут Ал каиде и "Исламске државе" и одржава БиХ у стању најважније одскочне даске радикалним исламистима и терористима на путу ка земљама Европске уније.

- Та пријетња се мора отклонити, а радикалне вјерске идеологије попут вехабизма и радикалне политичке платформе "Муслиманског братства" морају бити забрањене и санкционисане. Иначе ће ове структуре од БиХ направити крваво ратиште попут оног на Блиском истоку - упозорио је Галијашевић.

Шериф Патковић, некадашњи командант 7. Муслиманске бригаде Армије БиХ, а сада званичник СДА, у обраћању којем је присуствовао и амбасадор Палестине у БиХ Резек Намора ставио се на располагању терористичкој организацији Хамас.

- Бригада покрета Ел Хамас, настала из политичког крила Младомуслиманског братства, мене дубоко подсјећа на Седму /Муслиманску бригаду Армије БиХ/ и ја као командант, ево кажем и амбасадору, али и као човјек стављам се на располагање у датом тренутку да им се придружим - рекао је Патковић.

Прочитајте ОВДЕ о копненој инвазији Израела 

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА